Evaluarea dezvoltării soiurilor noi de viţă-de-vie în condiţiile ecologice ale periferiei Codrilor Centrali
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
336 8
Ultima descărcare din IBN:
2023-05-14 16:24
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.8 (646)
Viticultură. Viță de vie. Vii (624)
SM ISO690:2012
MOCANU, Emilian, MELNIC, Rodica, BÎRSA, Elena. Evaluarea dezvoltării soiurilor noi de viţă-de-vie în condiţiile ecologice ale periferiei Codrilor Centrali. In: Revista Botanică, 2021, nr. 1(22), pp. 69-79. ISSN 1857-2367. DOI: https://doi.org/10.52240/1857-2367.2021.1(22).06
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Botanică
Numărul 1(22) / 2021 / ISSN 1857-2367 /ISSNe 2587-3814

Evaluarea dezvoltării soiurilor noi de viţă-de-vie în condiţiile ecologice ale periferiei Codrilor Centrali

Development of evaluation of new selected vine varieties in the ecological conditions of the peripheral of the Central Codrii

DOI:https://doi.org/10.52240/1857-2367.2021.1(22).06
CZU: 634.8

Pag. 69-79

Mocanu Emilian, Melnic Rodica, Bîrsa Elena
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 4 noiembrie 2021


Rezumat

Rezultatele prezentate se referă la studiul și evaluarea dezvoltării noilor soiuri de selecție în funcție de condițiile ecologice ale periferiei Codrilor Centrali. Scopul cercetării a fost: evidențierea cursului fazelor de vegetație a soiurilor de viţă-de-vie nou selectate. La soiurile de viţă-de-vie nou create au fost evidențiată o longevitate diferită a perioadei de vegetație de la înmugurire până la maturarea completă, care variază de la 132 de zile ('Aperen Roz') până la 195 de zile ('Fetească albă') și permite prelungirea perioadei de consum curent și prelucrare industrială; studierea particularităților creșterii lăstarilor și dezvoltării frunzelor la viţa-de-vie de selecție; determinarea potențialului productiv al soiurilor de viţa-de-vie de selecție în condițiile ecologice ale periferiei zonei Codrilor Centrali din Republica Moldova, potențialul productiv al soiurilor de ultimă generație și de nouă generație, care a fost caracterizat prin valorile medii la un log 4,0-5,1 kg pentru apirenic și 4 soiuri, 6-4,7 kg pe tulpină pentru soiurile 'Moldova', 'Fetească albă' și altele. Un rol special în rezolvarea problemelor de creștere a efi cienței complexului vitivinicol și consolidarea economiei naționale revine categoriei vinurilor cu denumire de origine după locul creșterii. Rezolvarea acestor probleme este imposibilă fără o evaluare competentă a potențialului ecologic și productiv al fi ecărui teritoriu (microdistrict, centru viticol și alte zone), fără a dezvolta noi metode de utilizare efi cientă a resurselor naturale, menținând în același timp echilibrul ecologic și puritatea mediului ambiant.

The presented results refer to the study and evaluation of the development of the new selection varieties according to the ecological conditions of the periphery of the Central Codrii. The aim of the research was: highlighting the course of vegetation phases in the newly selected vine varieties, the newly created vine varieties were highlighted with different longevity of the vegetation period from budding to full maturation, which ranged from 132 days ('Aperen Roz') up to 195 days (‘Fetească albă’) and allows to extend the period of current consumption and industrial processing; studying the peculiarities of the growth of shoots and the development of vine leaves of new selection varieties; determination of the productive potential of the varieties of vines of new selection in the ecological conditions of the periphery of the Central Codrii, the productive potential of the last and new generation varieties, which was characterized by the average values at one log 4.05.1 kg for the apyrenic and 4 varieties, 6-4,7 kg per stem for the varieties 'Moldova', 'Fetească albă' and others. A special role in solving the problems of increasing the effi ciency of the wine complex and consolidating the national economy belongs to the category of wines with designation of origin by place of growth. Solving these problems is impossible without a competent assessment of the ecological and productive potential of each territory (micro-district, wine center and other areas), without developing new methods of effi cient use of natural resources, while maintaining the ecological balance and purity of the environment ambient.

Cuvinte-cheie
soiuri de viţă-de-vie, condiţii climatice, condiții ecologice, productivitate,

Vine varieties, climatic conditions, ecological conditions, Productivity