Viticultura biologică - o necesitate a dezvoltării durabile
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
395 8
Ultima descărcare din IBN:
2022-07-05 22:18
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
[634.848.1:634.849]:57.047(478)(043.2) (9)
Viticultură. Viță de vie. Vii (621)
Factori. Influenţe (33)
SM ISO690:2012
ALEXANDROV, Eugeniu, GĂINĂ, Boris. Viticultura biologică - o necesitate a dezvoltării durabile. In: Genetica, fiziologia şi ameliorarea plantelor, Ed. 7 , 4-5 octombrie 2021, Chişinău. Chişinău: "Print-Caro" SRL, 2021, Ediția 7, pp. 178-181. ISBN 978-9975-56-912-5. DOI: https://doi.org/10.53040/gppb7.2021.47
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Genetica, fiziologia şi ameliorarea plantelor
Ediția 7, 2021
Conferința "Genetica, fiziologia şi ameliorarea plantelor"
7 , Chişinău, Moldova, 4-5 octombrie 2021

Viticultura biologică - o necesitate a dezvoltării durabile

DOI: https://doi.org/10.53040/gppb7.2021.47
CZU: [634.848.1:634.849]:57.047(478)(043.2)

Pag. 178-181

Alexandrov Eugeniu1, Găină Boris2
 
1 Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor,
2 Academia de Ştiinţe a Moldovei
 
Proiect:
20.80009.5107.03 Valorificarea eficientă a resurselor genetice vegetale și biotehnologiilor avansate în scopul sporirii adaptabilității plantelor de cultură și schimbările climatice
 
Disponibil în IBN: 7 octombrie 2021


Rezumat

The primary imperative of the sustainable development of the wine sector is to obtain organic pro-ducts, with low consumption of resources, in conditions of increased economic efficiency and the use of tec-hnological links that contribute to reducing energy consumption and protecting the environment. As a result of crossing Vitis vinifera L. with Muscadinia rotundifolia Michx. interspecific vine genotypes have been obtai-ned and identified that can be multiplied by pruning, without grafting, thus obtaining rhizogenic propagating material that contributes to reducing the costs of setting up vineyards. They were approved as table grape vari-eties: "Malena", "Nistreana" and "Algumax" and grape varieties for fresh consumption and processing: "Au-gustina", "Alexandrina" and "Amethyst". By creating plantations, it will contribute to the extension of the area to the northern limit of vine cultivation and obtaining products derived from the "organic" category.

Cuvinte-cheie
area, Biological, genotype, green economy, viticulture.