Profesorul Ion Potoroacă – un discipol al lui Iustin Frățiman
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
110 1
Ultima descărcare din IBN:
2021-11-02 14:12
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
94(478):37(092) (1)
Istoria Moldovei. Republica Moldova (51)
Istoria lumii antice (34169)
SM ISO690:2012
VICOL, Petru. Profesorul Ion Potoroacă – un discipol al lui Iustin Frățiman. In: Istorie, etnografie și spiritualitate în viziunea personalităților basarabene din a doua jum. a sec. al XIX-lea – prima jum. a sec. al XX-lea.In memoriam Acad. Iustin Frățiman. Ediția a II-a, 24 septembrie 2021, Chişinău. Chişinău: Lexon-Prim, 2021, p. 5. ISBN 978-9975-3300-4-6.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Istorie, etnografie și spiritualitate în viziunea personalităților basarabene din a doua jum. a sec. al XIX-lea – prima jum. a sec. al XX-lea.
Ediția a II-a, 2021
Conferința "Istorie, etnografie şi spiritualitate în viziunea personalităţilor basarabene din a doua jumătate a sec. al XIX-lea – prima jumătate a secolului al XX-lea"
Chişinău, Moldova, 24 septembrie 2021

Profesorul Ion Potoroacă – un discipol al lui Iustin Frățiman

CZU: 94(478):37(092)

Pag. 5-5

Vicol Petru
 
Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală
 
Disponibil în IBN: 28 septembrie 2021


Rezumat

Profesorul Ion I. Potoroacă, născut în anul 1904, în satul Cuhureștii de Jos, județul Soroca, este un discipol al academicianului Iustin Frățiman. După absolvirea școlii primare din sat, la îndemnul și cu ajutorul lui Iustin Frățiman, se înscrie la Școala Normală din Soroca, iar apoi urmează studiile la București. Potrivit unor mărturii, a activat o perioada în calitate de profesor la Universitatea din Iași, iar mai târziu, din cauza problemelor de sănătate, revine în satul natal, activând ca profesor la Școala de meserii din satul Cuhureștii de Sus și la școala primară din Cuhureștii de Jos. Profesorul Ion Potoroacă a fost o personalitate a timpului, reușind, prin capacitățile sale intelectuale și profesionale, să devină unul din cei mai buni profesori ai județului Soroca în perioada interbelică. Este autorul mai multor studii și analize ale sistemului educațional românesc, publicate pe parcursul anilor 1931-1932, în paginile revistei Solidaritatea, organul de presă al Asociației Învățătorilor din județul Soroca. Articolele scrise bine, convingător și bine documentate, reflectau diverse subiecte ale pedagogiei, precum: problemele și crizele din domeniul educațional, metodele de predare mai eficiente, rolul învățătorului în școală etc. Un interes deosebit prezintă publicarea rezultatelor unor experimente privind măsurarea inteligenței copiilor școlii din sat. A deținut o bibliotecă impresionantă, multe din cărți fiind preluate din biblioteca lui Iustin Frățiman. Profesorul Ion Potoroacă a decedat la 26 august 1937.