Contextul istoric și aspectele specifice ale arhitecturii întreprinderilor vitivinicole din Republica Moldova
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
245 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-17 18:43
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
725.42:663.2(478) (8)
Arhitectură (635)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (443)
SM ISO690:2012
TRIFAN, Aurelia. Contextul istoric și aspectele specifice ale arhitecturii întreprinderilor vitivinicole din Republica Moldova. In: Studii culturale, Ed. 3, 28 septembrie 2021, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Fox Trading SRL, 2021, Ediția 3, p. 31. ISBN 978-9975-3358-7-4.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Studii culturale
Ediția 3, 2021
Simpozionul "Simpozionul naţional de studii culturale"
3, Chişinău, Moldova, 28 septembrie 2021

Contextul istoric și aspectele specifice ale arhitecturii întreprinderilor vitivinicole din Republica Moldova

CZU: 725.42:663.2(478)

Pag. 31-31

Trifan Aurelia
 
Institutul Patrimoniului Cultural
 
 
Disponibil în IBN: 28 septembrie 2021


Rezumat

Investigarea diverselor surse ce vizează dezvoltarea viticulturii și vinificației de-a lungul secolelor, însoțită de introducerea în practică a diferitor instalații pentru prelucrarea strugurilor și a unor tehnologii vinicole, demonstrează generarea formelor stabile ale construcțiilor vitivinicole – cramele – care evoluează în timp sub influența factorilor contextuali (oportunități economice și tehnice, presiuni politice, tendințe culturale, inovații sociale etc.). Astfel, sunt identificate câteva etape de constituire a arhitecturii vitivinicole. Până în sec. al XIX-lea poate fi remarcată existența unei arhitecturi vernaculare a construcțiilor vitivinicole, ce constituie o adaptare la materialele și procedeele tehnice locale, fiind caracterizate printr-o arhitectură de mare simplitate, demonstrând unitate structural-constructivă cu clădirile de locuit și construcțiile economice din cadrul gospodăriei. În sec. al XIX-lea – începutul sec. al XX-lea se constată influența arhitecturii profesioniste și apariția cramelor cu aspectul determinat de orientările stilistice în vogă. În această perioada se observă preocuparea, în mod special, pentru expresia estetică a arhitecturii clădirilor din componența complexelor vitivinicole ale conacelor moșierești. Jumătatea a 2-a a sec. al XX-lea este caracterizată de apariția noilor particularități în dezvoltarea arhitectural-spațială a complexelor legate de instaurarea „socialismului de stat” și impunerea unui sistem centralizat de planificare a economiei cu consolidarea fabricilor de vin, utilizarea elementelor prefabricate la edificarea construcțiilor și aplicarea soluțiilor tehnice standardizate în baza proiectelor-tip. Începutul sec. al XXI-lea se distinge prin racordarea la fluxul turistic, care provoacă o revizuire structurală a întreprinderilor, înglobând restaurante, hoteluri și zone de agrement cu un larg spectru de distracții.