Evaluarea cărnii de iepure de casă din comerţ
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
377 11
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-09 07:11
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
637.5’6 (10)
Produse ale animalelor domestice (de curte) și de vânat (304)
SM ISO690:2012
MARDARI, Tatiana. Evaluarea cărnii de iepure de casă din comerţ. In: Ştiinţa Agricolă, 2021, nr. 1, pp. 117-122. ISSN 1857-0003. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.5083163
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 1 / 2021 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Evaluarea cărnii de iepure de casă din comerţ

Evaluation of commercial rabbit meat

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.5083163
CZU: 637.5’6

Pag. 117-122

Mardari Tatiana
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 20 septembrie 2021


Rezumat

Rabbit meat is an ecological, dietary and easily digestible human food product. It has a high nutritional value, contains little fat and few calories. Residual pesticides and other xenobiotics do not accumulate in rabbit meat. Regardless of the thermal state, rabbit meat intended for human consumption or used as raw material for the food industry, must have specific characteristics of fresh meat. Commercially purchased rabbit carcasses were used as biological research material. The evaluation of the meat was performed on the basis of organoleptic indicators, physicochemical indicators (mass fraction of fat, protein and moisture), microbiological indicators (Enterobacteriaceae, Salmonella), radiobiological indicators (cesium, strontium), and toxic metal parameters (lead, cadmium). The examined carcasses had various thermal states: fresh carcass, refrigerated carcass, frozen carcass. The results of the study confirmed the compliance and fit of rabbit meat within the requirements and limits provided by the current normative regulations, standards, and technical regulations stipulating requirements for the assessment of the quality of domestic rabbit meat.

Carnea de iepure este un produs alimentar ecologic, dietetic și ușor digerabil. Are o valoare nutritivă ridicată, conține puține grăsimi și calorii. În carnea de iepure nu se acumulează pesticide reziduale și alte xenobiotice. Indiferent de starea termică, carnea de iepure destinată consumului uman prin valorificare ca atare sau folosită ca materie primă pentru industria alimentară trebuie să aibă caracteristici specifice cărnii proaspete. În calitate de material biologic de cercetare au servit carcasele de iepuri de casă achiziţionate din comerţ. Evaluarea cărnii s-a efectuat în baza indicilor organoleptici, fizico-chimici (fracția masică de grăsime, proteină și umiditate), microbiologici (Enterobacteriaceae, Salmonella), radiobiologici (cesiu, stronțiu) şi după prezenţa metalelor toxice (plumb, cadmiu). Carcasele examinate au avut diverse stări termice: carcasă proaspătă, carcasă refrigerată, carcasă congelată. Rezultatele studiului au confirmat corespunderea şi încadrarea cărnii de iepure în limitele şi cerinţele prevăzute de actele nomative, standardele şi reglementările tehnice în vigoare care prevăd aprecierea calităţii cărnii de iepure de casă.

Cuvinte-cheie
Rabbit meat, organoleptic indicators, physicochemical indicators, Enterobacteriaceae, salmonella, Toxic metals,

Carne de iepure, indici organoleptici, Indici fizico-chimici, Enterobacteriaceae, Salmonella, Metale toxice