Solubilitatea astaxantinei în diferite tipuri de uleiuri vegetale alimentare
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1122 4
Ultima descărcare din IBN:
2022-07-20 15:59
SM ISO690:2012
MISCU, Vera. Solubilitatea astaxantinei în diferite tipuri de uleiuri vegetale alimentare. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2009, nr. 1(307), pp. 128-134. ISSN 1857-064X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii
Numărul 1(307) / 2009 / ISSN 1857-064X

Solubilitatea astaxantinei în diferite tipuri de uleiuri vegetale alimentare

Pag. 128-134

Miscu Vera
 
Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 1 decembrie 2013


Rezumat

Astaxantina (3,3’-dihidroxi-β, β’-caroten-4,4’-dion) este un pigment carotenoid, întâlnit în corpul organismelor acvatice, aşa ca crevetele, crabii, somonii, determinând culoarea cărnii lor, precum şi prima din utilizările acestei substanţe - în calitate de colorant [7]. În acelaşi timp, sinteza de novo al acestui pigment are loc într-un număr redus de microorganisme: algele verzi Haematococcus pluvialis şi Chlorella zofingiensis, drojdia roşie Phaffa rhodozyma şi bacteria Agrobacterium aurantiacum [7,11]. În calitate de superproducător de astaxantină este recunoscută alga verde Haematococcus pluvialis, care în condiţii heterotrofe produce pînă la 9% astaxantină [7].

Dublin Core Export

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<oai_dc:dc xmlns:dc='http://purl.org/dc/elements/1.1/' xmlns:oai_dc='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi:schemaLocation='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/ http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc.xsd'>
<dc:creator>Miscu, V.G.</dc:creator>
<dc:date>2009-01-01</dc:date>
<dc:description xml:lang='ro'>Astaxantina (3,3’-dihidroxi-β, β’-caroten-4,4’-dion) este un pigment carotenoid, întâlnit în corpul organismelor acvatice, aşa ca crevetele, crabii, somonii, determinând culoarea cărnii lor, precum şi prima din utilizările acestei substanţe - în calitate de colorant [7]. În acelaşi timp, sinteza de novo al acestui pigment are loc într-un număr redus de microorganisme: algele verzi Haematococcus pluvialis şi Chlorella zofingiensis, drojdia roşie Phaffa rhodozyma şi bacteria Agrobacterium aurantiacum [7,11]. În calitate de superproducător de astaxantină este recunoscută alga verde Haematococcus pluvialis, care în condiţii heterotrofe produce pînă la 9% astaxantină [7].</dc:description>
<dc:source>Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii 307 (1) 128-134</dc:source>
<dc:title>Solubilitatea astaxantinei în diferite tipuri de uleiuri vegetale alimentare</dc:title>
<dc:type>info:eu-repo/semantics/article</dc:type>
</oai_dc:dc>