Statusul nutrițional și factorii determinanți ai malnutriției la persoanele vârstnice instituționalizate. Date provizorii
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
388 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-07 23:02
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
616.391-053.9:614.21 (1)
Patologia sistemului digestiv. Tulburări ale tubului alimentar (1732)
Organizarea publică şi profesională a sănătăţii (873)
SM ISO690:2012
ŞORIC, Gabriela, LUPAŞCU-VOLENTIR, Felicia, POPESCU, Ana, COŞCIUG, Elena, POPA, Ana, STOICOVA, Irina, NEGARĂ, Anatolie. Statusul nutrițional și factorii determinanți ai malnutriției la persoanele vârstnice instituționalizate. Date provizorii. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină , 2021, nr. 2(89), pp. 21-25. ISSN 1729-8687. DOI: https://doi.org/10.52556/2587-3873.2021.2(89).04
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină
Numărul 2(89) / 2021 / ISSN 1729-8687 /ISSNe 2587-3873

Statusul nutrițional și factorii determinanți ai malnutriției la persoanele vârstnice instituționalizate. Date provizorii

Nutritional status and determinants of malnutrition in institutionalized elderly people, provisional data

Статус питания и детерминанты недоедания у пожилых людей находящихся в специализированных учреждения, предварительные данные

DOI:https://doi.org/10.52556/2587-3873.2021.2(89).04
CZU: 616.391-053.9:614.21

Pag. 21-25

Şoric Gabriela, Lupaşcu-Volentir Felicia, Popescu Ana, Coşciug Elena, Popa Ana, Stoicova Irina, Negară Anatolie
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 8 august 2021


Rezumat

Nutriția este un factor important al sănătății, funcției fi zice și cognitive, al vitalității, calității vieții și longevității. Persoanele vârstnice au adesea un consum redus de alimente, indus de cauze multifactoriale, drept urmare malnutriția este un factor de risc independent pentru creșterea morbidității și mortalității, indiferent de patologiile de bază (insufi ciențe cronice ale organelor, tulburări cognitive, cancere, boli cardiovasculare, diabet de tip 2 etc.), inclusiv la subiecții supraponderali sau obezi. Prevalența malnutriției variază de la 4% la 10% la populația vârstnică din comunitate, de la 15% la 38% la bătrânii instituționalizați și de la 30% la 70% la cei spitalizați. Scopul studiului dat a constat în evaluarea stării de nutriție a persoanelor în etate instituționalizate și stabilirea unor corelații dintre factorii determinanți ai malnutriției cu sindromul de fragilitate. Studiul de tip epidemiologic, parte componentă a proiectului 20.80009.8007.25 „Fragilitatea: diagnosticul și profi laxia în coraportul problemelor medicopsihosociale ale vârstnicului vulnerabil”, a inclus 50 de pacienți instituționalizați în Azilul republican pentru invalizi și pensionari din municipiul Chișinău. Toate persoanele au fost examinate prin evaluarea geriatrică complexă, aprobată prin ordinul Ministerului Sănătății nr. 619 din 07.09.2010. Conform rezultatelor, atât malnutriția, cât și riscul de malnutriție au avut frecvență înaltă la persoanele vârstnice instituționalizate. Dintre factorii determinanți ai malnutriției cea mai înaltă asociere au avut-o numărul maladiilor concomitente, funcționalitatea diminuată a vârstnicilor, prezența sindromului de depresie și a dereglărilor cognitive. Totodată, sindromul de malnutriție a corelat cu criteriile de fragilitate, dar și cu gradul de severitate a fragilității bătrânilor instituționalizaț

Nutrition is an important factor for health, physical and cognitive function, vitality, quality of life and longevity. Elderly people oft en have low food intake, induced by multifactorial causes, as a result, malnutrition is an independent risk factor for increased morbidity and mortality, regardless of the underlying pathologies (chronic organ failure, cognitive impairment, cancer, cardiovascular disease, type 2 diabetes etc.) including overweight or obese subjects.The prevalence of malnutrition varies from 4% to 10% in the elderly population from the community, from 15% to 38% for institutionalized elderly people and from 30% to 70% for hospitalized ones. The purpose of this study was to assess the nutritional status of institutionalized elderly people and establish correlations between the determinants of malnutrition and fragility syndrome.Th e epidemiological study is part of the project 20.80009.8007.25 “Fragility: diagnosis and prophylaxis in relation to medicopsychosocial problems of the vulnerable elderly”, included 50 patients institutionalized in the Republican Asylum for the Disabled and Retired in Chisinau.All persons were examined by the complex geriatric evaluation, approved by the order of the Ministry of Health no. 619 of 07.09.2010. According to the results, both malnutrition and the risk of malnutrition were high in institutionalized elderly people.Among the determinants of malnutrition, the highest association had the number of concomitant diseases, decreased functionality of the elderly, the presence of depression syndrome and cognitive disorders. At the same time, the malnutrition syndrome correlated with the fragility criteria but also with the degree of severity of frailty of the institutionalized elderly people.

Питание является важным фактором здоровья, физических и когнитивных функций, жизнеспособности, качества жизни и долголетия. Пожилые люди часто имеют низкое потребление пищи, вызванное многофакторными причинами, в результате чего недоедание является независимым фактором риска повышения заболеваемости и смертности, независимо от основных патологий (хроническая органная недостаточность, когнитивные нарушения, рак, сердечно-сосудистые заболевания, диабет 2-го типа и т. д.), включая людей с избыточным весом или ожирением. Распространенность недоедания колеблется от 4% до 10% среди пожилых людей в сообществе, от 15% до 38% среди пожилых людей в специализированных учреждениях и от 30% до 70% среди госпитализированных пожилых людей. Целью данного исследования является установление взаимосвязи между детерминантами недоедания и синдрома хрупкости. Эпидемиологическое исследование является частью проекта 20.80009.8007.25 «Хрупкость: диагностика и профилактика в связи с медико-психо-социальными проблемами уязвимых пожилых людей», в которое вошли 50 пациентов из Республиканского приюта для инвалидов и пенсионеров города Кишинев. Все пациенты прошли комплексное гериатрическое обследование, утвержденное приказом Минздрава № 619 от 07.09.2010 г. Согласно результатам, как недоедание, так и риск недоедания были высокими у пожилых людей, проживающих в специализированных учреждениях. Среди факторов недоедания наивысшей ассоциацией было количество сопутствующих заболеваний, снижение функциональных возможностей пожилых людей, наличие депрессивного синдрома и когнитивных расстройств. В то же время, синдром недоедания коррелировал с критериями хрупкости, но также и с степенью тяжести хрупкости пожилых людей находящихся в специализированных учреждениях.

Cuvinte-cheie
vârstnic, nutriţie, factorii malnutriției, fragilitate,

elderly, Nutrition, malnutrition factors, fragility,

пожилые люди, питание, факторы недоедания, хрупкость