Statutul nutrițional la vârstnicii cu sindrom de fragilitate
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
417 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-06 12:12
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
616.391-053.9+612.67 (1)
Patologia sistemului digestiv. Tulburări ale tubului alimentar (1732)
Fiziologie. Fiziologie umană și comparată (724)
SM ISO690:2012
POPESCU, Ana, ŞORIC, Gabriela, LUPAŞCU-VOLENTIR, Felicia, NEGARĂ, Anatolie, POPA, Ana, COŞCIUG, Elena, STOICOVA, Irina. Statutul nutrițional la vârstnicii cu sindrom de fragilitate. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină , 2021, nr. 2(89), pp. 15-20. ISSN 1729-8687. DOI: https://doi.org/10.52556/2587-3873.2021.2(89).03
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină
Numărul 2(89) / 2021 / ISSN 1729-8687 /ISSNe 2587-3873

Statutul nutrițional la vârstnicii cu sindrom de fragilitate

Nutritional status in the elderly with fragility syndrome

Статус питания у пожилых людей с синдромом старческой астении

DOI:https://doi.org/10.52556/2587-3873.2021.2(89).03
CZU: 616.391-053.9+612.67

Pag. 15-20

Popescu Ana, Şoric Gabriela, Lupaşcu-Volentir Felicia, Negară Anatolie, Popa Ana, Coşciug Elena, Stoicova Irina
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 8 august 2021


Rezumat

Pe parcursul secolului XX speranța de viață a crescut semnifi cativ şi se estimează că până în anul 2030 21% din populația globului va avea >65 de ani. Conform datelor din literatura de specialitate, sindromul de fragilitate și problemele statutului nutrițional sunt frecvente în practica geriatrică, ponderea cărora crește odată cu înaintarea în vârstă. Senescența implică instalarea numeroaselor fenomene de uzură datorită epuizării rezervelor intrinseci ce induc polipatologii, sindroame geriatrice, dintre care malnutriția și fragilitatea. Sindromul de fragilitate și cel de malnutriție au origine multifactorială și sunt considerate factori de risc pentru afectarea sănătății globale, inducând diverse grade de dizabilitate fi zică și cognitivă la persoanele vârstnice. Scopul studiului a constat în stabilirea interrelației statutului nutrițional cu sindromul de fragilitate și impactul asupra funcționalității persoanelor vârstnice. Informația a fost căutată în bazele de date PubMed, Hinari, Cochrane, Elsevier, Springer, inclusiv pe paginile ofi ciale ale Societății Europene de Geriatrie, Societății Europene de Nutriție Clinică și Metabolism, pentru identifi carea revistelor științifi ce dedicate nutriției la vârstnicii cu sindrom de fragilitate. Au fost selectate studii publicate în perioada anilor 2010-2020, în limbile română și engleză. A fost cercetată literatura de specialitate, reviste științifi ce, studii clinice, dintre care au fost selectate 34, cele mai relevante. Malnutriția vârstnicului reprezintă la ora actuală o problemă la nivel global, prevalența se estimează de la 10% la 40% de cazuri. Diagnosticul malnutriției vizează identifi carea acesteia și elucidarea cauzelor. Scăderea ponderală este un criteriu al dezvoltării fragilității, iar intervențiile axate pe nutriție pot preveni progresarea sindromului de fragilitate și pierderea autonomiei cu instalarea dependenței. Fragilitatea este un sindrom geriatric care afectează mai multe domenii ale statutului fi zic, iar malnutriția reprezintă unul din factorii de risc ai acestui sindrom.

During the twentieth century life expectancy has increased significantly and it was estimated that by 2030, 21% of the world’s population will be >65 years. According to observations, fragility syndrome and nutritional status problems are very common among the elderly population, especially in old age. Fragility syndrome has a multifactorial origin and is a fundamental risk factor for deteriorating health and the installation of disability in the elderly. The purpose of the study was to establish the interrelationship of nutritional status with fragility syndrome and the impact on the functionality of the elderly. The information was searched in the PubMed, Hinari, Cochrane, Elsevier, Springer databases, including the offi cial pages of the European Geriatric Society, European Society for Clinical Nutrition and Metabolism, to identify scientifi c journals dedicated to nutrition in the elderly with fragility syndrome. Studies published in the period 2010-2020, in romanian and english, were selected. Th e specialized literature, scientifi c journals, clinical studies were researched, from which the most relevant 34 were selected. Elderly malnutrition is currently a global problem, its prevalence in people is 10-40%. Th e diagnosis of malnutrition aims to identify it and elucidate the causes. Weight loss is a criterion of the development of fragility, and nutrition-focused interventions can prevent the progression of fragility syndrome and loss of autonomy with the onset of dependence. Fragility is a geriatric syndrome that aff ects several areas of physical status, and malnutrition is one of the risk factors for this syndrome.

В течение двадцатого века продолжительность жизни значительно увеличилась и, по оценкам, к 2030 году 21% населения мира будет старше 65 лет. Согласно наблюдениям, синдром старческой астении и проблемы с питанием очень распространены среди пожилого населения.. Синдром старческой астении имеет многофакторное происхождение и является фундаментальным фактором риска ухудшения здоровья и установления инвалидности у пожилых людей. Целью исследования было установить взаимосвязь нутритивного статуса с синдромом старческой астении и влиянием на функциональные возможности пожилых людей. Материалы и методы. Поиск информации проводился в базах данных PubMed, Hinari, Cochrane, Elsevier, Springer, включая официальные страницы Европейского гериатрического общества, Европейское общество клинического питания и метаболизма, чтобы найти научные журналы, посвященные питанию пожилых людей. Были отобраны исследования, опубликованные в период 2010-2020 гг. на румынском и английском языках. Была изучена специализированная литература, научные журналы, клинические исследования, из которых было отобрано 34 наиболее актуальных. Недоедание у пожилых людей в настоящее время является глобальной проблемой, его распространенность среди людей составляет 10-40%. Диагностика недоедания направлена на его выявление и выяснение причин. Снижение веса является критерием развития старческой астении и вмешательства, ориентированные на питание, могут предотвратить прогрессирование синдрома хрупкости и потерю автономии с началом зависимости. Старческая астения - это гериатрический синдром, который влияет на несколько областей физического состояния, а недоедание является одним из факторов риска этого синдрома.

Cuvinte-cheie
vârstnic, fragilitate, malnutriție, statut nutrițional,

elderly, fragility, malnutrition, nutritional status,

пожилые люди, хрупкость, неправильное питание, нутритивный статус