Deşeurile vinicole ce conţin albastru de Prusia II. Impactul lor asupra mediului ambiant
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
333 8
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-17 13:36
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
663.252.6+661.872.844 (3)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (442)
Produse chimice (89)
SM ISO690:2012
BOUNEGRU, Tudor. Deşeurile vinicole ce conţin albastru de Prusia II. Impactul lor asupra mediului ambiant. In: Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia, 2013, nr. 5(47), pp. 20-22. ISSN 1857-3142.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia
Numărul 5(47) / 2013 / ISSN 1857-3142

Deşeurile vinicole ce conţin albastru de Prusia II. Impactul lor asupra mediului ambiant

CZU: 663.252.6+661.872.844

Pag. 20-22

Bounegru Tudor
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
Disponibil în IBN: 28 iunie 2021


Rezumat

Deşeurile vinicole ce conţin albastru de Prusia se formează ca rezultat al demetalizării vinurilor cu hexacianoferat (II) de potasiu. Deşeurile respective sunt toxice, aparţin clasei I de toxicitate (extrem de toxice) şi deversarea lor în mediul ambiant este strict interzisă. Cu toate acestea, în Republica Moldova în perioada 1965-2006 au fost deversate neautorizat în mediul ambiant circa 60 mii tone de astfel de deşeuri şi acest proces continuă şi astăzi. În acest articol este descris aspectul ecologic al acestei probleme, evidenţiate actele normative care reglementează deversarea în mediul ambiant a deşeurilor toxice şi responsabilitatea părţilor. În mod detaliat este elucidat efectul nociv al hexacianoferatului (II) de fi er (III) – substanţa nocivă din deşeurile vinicole ce conţin albastru de Prusia.

Cuvinte-cheie
Vin, deşeuri vinicole, albastru de Prusia, demetalizarea vinurilor, hexacianoferat (II) de fi er, toxicitate, mediu ambiant, protecţia mediului