Potenţialul compuşilor fenolici ai vinurilor roşii din soiuri autohtone
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
341 6
Ultima descărcare din IBN:
2023-04-25 14:32
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
663.227 (3)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (442)
SM ISO690:2012
OBADĂ, Leonora, CIBUC, Mariana, GOLENCO, Lidia, GROSU (COVALCIUC), Olga, NEMŢEANU, Silvia. Potenţialul compuşilor fenolici ai vinurilor roşii din soiuri autohtone. In: Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia, 2013, nr. 4(46), pp. 22-23. ISSN 1857-3142.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia
Numărul 4(46) / 2013 / ISSN 1857-3142

Potenţialul compuşilor fenolici ai vinurilor roşii din soiuri autohtone

CZU: 663.227

Pag. 22-23

Obadă Leonora, Cibuc Mariana, Golenco Lidia, Grosu (Covalciuc) Olga, Nemţeanu Silvia
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
 
Disponibil în IBN: 16 iunie 2021


Rezumat

For widening assortment of red wines,on study the possibility of using local red varieties. Signifi cant for red wines is content in phenolic compounds – antocyans and phenolic substances. In this context to the study were subjected wines made of 11 local varieties (Fetească Neagră, Rară Neagră, Codrinschi etc.) and cosmopolitan Merlot varieties under classic technology. The wines subject to investigations determined content of phenolic substances and antocyans initially and over 6 and 11 months of storage. Research has shown that the initial content of phenolic substances depending on the variety ranges from 936 up to 3159 mg/l, and antocyans – from 90 up to 793mg/l. In all samples investigated, including the wine –- Merlot witness, loss of phenolic substances predominate in the fi rst 6 months of storage and then decreased intensity of this essential process. Unlike phenolic substances, decrease of anthocyans in investigated wines, and in wine witness –- Merlot has a higher intensity during storage at 6-11 months.

Pentru lărgirea sortimentului de vinuri roşii se studiază posibilitatea utilizării soiurilor negre autohtone. Important pentru vinurile roşii este conţinutul în compuşi fenolici – substanţe fenolice şi antocieni. În acest context au fost supuse studiului vinurile obţinute din 11 soiuri autohtone (Fetească neagră, Rară neagră, Codrinschi ş.a.) şi soiul cosmopolit Merlot conform tehnologiei clasice. În vinurile supuse investigărilor a fost determinat conţinutul în substanţe fenolice şi antocieni iniţial şi pe parcursul a 6 şi 11 luni de păstrare. Cercetările au demonstrat că conţinutul iniţial în substanţe fenolice în funcţie de soi variază de la 936 până la 3159 mg/l, iar în antocieni – de la 90 până la 793 mg/l. În toate mostrele investigate, inclusiv în vinul-martor Merlot, pierderile de substanţe fenolice predomină în primele 6 luni de păstrare, iar ulterior intensitatea acestui proces scade esenţial. Spre deosebire de substanţele fenolice, diminuarea antocienilor în vinurile investigate, cât şi în vinul-martor Merlot, este mai intensă în perioada de păstrare de la 6 la 11 luni.

Cuvinte-cheie
local varieties, Phenolic compounds, antocyans, phenolic substances,

soiuri autohtone, Compuşi fenolici, antocieni, substanțe fenolice