Evaluarea proiectelor finanțate din fonduri publice
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
277 4
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-12 22:12
SM ISO690:2012
MARINESCU, Desiree, FULGA, Mircea. Evaluarea proiectelor finanțate din fonduri publice. In: International Conference of Young Researchers , 5-6 noiembrie 2009, Chişinău. Chişinău: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2009, Ediția 7, p. 109. ISBN 978-9975-70-901-9.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
International Conference of Young Researchers
Ediția 7, 2009
Conferința "International Conference of Young Researchers "
Chişinău, Moldova, 5-6 noiembrie 2009

Evaluarea proiectelor finanțate din fonduri publice


Pag. 109-109

Marinescu Desiree, Fulga Mircea
 
Academia de Studii Economice din Bucureşti
 
 
Disponibil în IBN: 4 iunie 2021


Rezumat

Importanța programelor și proiectelor finanțate din fonduri publice este unanim recunoscută. Responsabilitatea pentru utilizarea banilor publici impune acordarea unei atenții deosebite evaluării acțiunilor publice. Evaluarea are în vedere un set de cinci criterii definite de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică care analizează elementele definite în matricea cadru logic:
- Relevanța – analizează dacă obiectivul stabilit este adecvat problemelor vizate, pe de o parte, iar pe de altă parte fezabilitatea sa în raport cu mediul în care va fi implementat.
- Eficiența – urmărește evaluarea legăturii dintre resursele implicate în proiect, activitățile ce se vor desfășura și rezultatele ce se vor obține, dacă costul este rezonabil.
- Eficacitatea – urmărește stabilirea gradului în care proiectul își va atinge obiectivele propuse prin activitățile avute în vedere și furnizarea rezultatelor stabilite.
- Impactul – urmarește impactul pe termen scurt, mediu și lung, modul în care va influența mediul, aspecte sociale și politice, schimbări în comportament și la nivel global.
- Durabilitatea – se referă la beneficiile pozitive pe termen lung pe care proiectul le poate aduce, având în vedere și legatura cu alte proiecte. Aceste criterii nu sunt analizate în mod obligatoriu în toate etapele ciclului de programare. În funcție de acest ciclu identificăm trei tipuri de evaluare: - evaluare ex-ante – examinarea critică înainte de implementare pentru a determina care sunt cele mai potrivite intervenții publice și a realiza eventualele ajustări necesare, - evaluare intermediară – desfășurată pe parcursul implementării pentru a vedea în ce măsură se respectă programarea inițială, - evaluare ex-post – după finalizare pentru a analiza rezultatele obținute în raport cu obiectivele propuse și a determina efectele în anasamblu. Evaluarea programelor și proiectelor se poate analiza din diferite unghiuri, cum ar fi: cel al finanțatorului, cel autorităților publice care definesc și implementează programul de finanțare, cel al beneficiarilor rezultatelor, cel al companiei de consultanță etc. Gradul de îndeplinire a obiectivelor propuse se evaluează prin prisma unor tipuri de indicatori definiți în mod specific pentru fiecare program/proiect în parte.

Cuvinte-cheie
managementul proiectelor, fonduri publice, evaluare, criterii de evaluare, tipuri de evaluare