Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
602 20 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-11-03 18:39 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
579.77:663.213 (1) |
Microbiologie (691) |
Vin. Producerea vinului. Oenologie (443) |
SM ISO690:2012 CHISELIŢĂ, Oleg, CHISELIŢA, Natalia, EFREMOVA, Nadejda, BEŞLIU, Alina, TOFAN, Elena, LOZAN (SPRINCEAN), Ana, DANILIŞ, Marina. Componenţa biochimică a biomasei de levuri din deşeurile industriei de bere.. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2020, nr. 3(342), pp. 143-150. ISSN 1857-064X. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii | |||||||
Numărul 3(342) / 2020 / ISSN 1857-064X | |||||||
|
|||||||
CZU: 579.77:663.213 | |||||||
Pag. 143-150 | |||||||
|
|||||||
Descarcă PDF | |||||||
Rezumat | |||||||
În articol sunt prezentate date privind compoziţia biochimică a levurilor din deşeurile industriei de bere, restante după diferite cicluri de fermentare. S-a stabilit, că biomasa de levuri are o compoziţie biochimică variată şi conţine (în % BAU) 56,2-58,2 – proteine; 34,3-36,1 – carbohidraţi; 2,4-5,3 lipide şi 3,4-4,3 cenuşă în funcţie de ciclul de fermentare după care a fost prelevată. Biomasa conţine cantităţi semnificative de aminoacizi esenţiali şi imunoactivi, o gamă largă de macro- (K, P, Na, Mg, Ca) şi microelemente (Fe, Zn, Cr, Se, Mo, Mn, Cu) şi practic nu conţine metale grele (Pb, Ba, Hg, Li, Bi, Sb, Sr), fapt ce o poziţionează ca o sursă bogată şi inofensivă de substanţe biologic active pentru obţinerea biopreparatelor cu utilizare în diferite domenii. |
|||||||
Cuvinte-cheie levuri de bere, Saccharomyces cerevisiae, proteine, carbohidraţi, lipide, macro-, microelemente, metale grele, aminoacizi, brewer’s yeast, Saccharomyces cerevisiae, proteins, carbohydrates, lipids, macro-, microelements, heavy metals, aminoacids, пивные дрожжи, Saccharomyces cerevisiae, белки, углеводы, липиды, макро-, Микроэлементы, Тяжелые металлы, аминокислоты |
|||||||
|
Dublin Core Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <oai_dc:dc xmlns:dc='http://purl.org/dc/elements/1.1/' xmlns:oai_dc='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi:schemaLocation='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/ http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc.xsd'> <dc:creator>Chiseliţă, O.A.</dc:creator> <dc:creator>Chiseliţa, N.N.</dc:creator> <dc:creator>Efremova, N.V.</dc:creator> <dc:creator>Beşliu, A.V.</dc:creator> <dc:creator>Tofan, E.</dc:creator> <dc:creator>Lozan (Sprincean), A.</dc:creator> <dc:creator>Daniliş, M.I.</dc:creator> <dc:date>2020-12-29</dc:date> <dc:description xml:lang='ro'><p>În articol sunt prezentate date privind compoziţia biochimică a levurilor din deşeurile industriei de bere, restante după diferite cicluri de fermentare. S-a stabilit, că biomasa de levuri are o compoziţie biochimică variată şi conţine (în % BAU) 56,2-58,2 – proteine; 34,3-36,1 – carbohidraţi; 2,4-5,3 lipide şi 3,4-4,3 cenuşă în funcţie de ciclul de fermentare după care a fost prelevată. Biomasa conţine cantităţi semnificative de aminoacizi esenţiali şi imunoactivi, o gamă largă de macro- (K, P, Na, Mg, Ca) şi microelemente (Fe, Zn, Cr, Se, Mo, Mn, Cu) şi practic nu conţine metale grele (Pb, Ba, Hg, Li, Bi, Sb, Sr), fapt ce o poziţionează ca o sursă bogată şi inofensivă de substanţe biologic active pentru obţinerea biopreparatelor cu utilizare în diferite domenii.</p></dc:description> <dc:description xml:lang='en'><p>The article presents data on the biochemical composition of the yeast remaining after different fermentation cycles in the beer industry. The yeast biomass had a varied biochemical composition and contained (in % DW) 56,2-58,2% of proteins; 34,3-36,1% of carbohydrates; 2,4-5,3% of lipids and 3,4-4,3% of ashes, depending on the fermentation cycle. The biomass contained significant amounts of the essential and immunoactive aminoacids, a wide range of macro- (K, P, Na, Mg, Ca) and microelements (Fe, Zn, Cr, Se, Mo, Mn, Cu), and had virtually no heavy metals (Pb, Ba, Hg, Li, Bi, Sb, Sr). Therefore, it can be used as a a rich and harmless source of biologically active substances for obtaining various biological products to be used in various fields. 28 references, 1 figure, 2 tables.</p></dc:description> <dc:description xml:lang='ru'><p>В статье представлены данные о биохимическом составе дрожжей из отходов пивоварения, оставшихся после различных циклов ферментации. Установлено, что биомасса дрожжей имеет разнообразный биохимический состав и содержит (в % СВ) 56,2–58,2% белков; 34,3–36,1% углеводов; 2,4-5,3% липидов и 3,4-4,3% золы, в зависимости от цикла ферментации, после которого она была взята. Биомасса содержит значительное количество незаменимых и иммуноактивных аминокислот, широкий спектр макро- (K, P, Na, Mg, Ca) и микроэлементов (Fe, Zn, Cr, Se, Mo, Mn, Cu) и практически не содержит тяжёлых металлов (Pb, Ba, Hg, Li, Bi, Sb, Sr), что позиционирует её как богатый и безвредный источник биологически активных веществ для получения различных биопрепаратов и их использования в различных областях. Библ. – 28, рис. – 1, табл. – 2.</p></dc:description> <dc:source>Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii 342 (3) 143-150</dc:source> <dc:subject>levuri de bere</dc:subject> <dc:subject>Saccharomyces cerevisiae</dc:subject> <dc:subject>proteine</dc:subject> <dc:subject>carbohidraţi</dc:subject> <dc:subject>lipide</dc:subject> <dc:subject>macro-</dc:subject> <dc:subject>microelemente</dc:subject> <dc:subject>metale grele</dc:subject> <dc:subject>aminoacizi</dc:subject> <dc:subject>brewer’s yeast</dc:subject> <dc:subject>Saccharomyces cerevisiae</dc:subject> <dc:subject>proteins</dc:subject> <dc:subject>carbohydrates</dc:subject> <dc:subject>lipids</dc:subject> <dc:subject>macro-</dc:subject> <dc:subject>microelements</dc:subject> <dc:subject>heavy metals</dc:subject> <dc:subject>aminoacids</dc:subject> <dc:subject>пивные дрожжи</dc:subject> <dc:subject>Saccharomyces cerevisiae</dc:subject> <dc:subject>белки</dc:subject> <dc:subject>углеводы</dc:subject> <dc:subject>липиды</dc:subject> <dc:subject>макро-</dc:subject> <dc:subject>Микроэлементы</dc:subject> <dc:subject>Тяжелые металлы</dc:subject> <dc:subject>аминокислоты</dc:subject> <dc:title>Componenţa biochimică a biomasei de levuri din deşeurile industriei de bere.</dc:title> <dc:type>info:eu-repo/semantics/article</dc:type> </oai_dc:dc>