Surse de antioxidanți din colecția centrului științific și de cultivare a plantelor medicinale USMF „Nicolae Testemițanu”
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
332 4
Ultima descărcare din IBN:
2022-12-16 19:08
SM ISO690:2012
COJOCARU-TOMA, Maria, CIOBANU, Cristina, BENEA, Anna, CIOBANU, Nicolae, POMPUŞ, Irina. Surse de antioxidanți din colecția centrului științific și de cultivare a plantelor medicinale USMF „Nicolae Testemițanu”. In: Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, 21-23 octombrie 2020, Chişinău. Chişinău: USMF, 2020, p. 656.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” 2020
Congresul "Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”"
Chişinău, Moldova, 21-23 octombrie 2020

Surse de antioxidanți din colecția centrului științific și de cultivare a plantelor medicinale USMF „Nicolae Testemițanu”

Sources of antioxidants from the collection of the scientific center of medicinal plants cultivation “Nicolae Testemițanu”


Pag. 656-656

Cojocaru-Toma Maria, Ciobanu Cristina, Benea Anna, Ciobanu Nicolae, Pompuş Irina
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 8 aprilie 2021


Rezumat

Background. The increasing interest in natural antioxidants particularly those extracted from medicinal plants has grown in the last few years due to several studies and publications. Objective of the study. The evaluation of antioxidant capacity of the medicinal plants: Agrimonia eupatoria L., Cichorium intybus L., Cynara scolymus L., Hypericum perforatum L., Rubus fruticosus L., species from the collection of the Scientific Center of Medicinal Plants. Material and Methods. The in vitro antioxidant activity of hydro-alcoholic extracts (1:10) was evaluated using: 2,2-diphenyl-1picrylhydrazyl (DPPH), Trolox (6-hydroxy-2,5,7,8- tetramethylchroman-2-carboxylic acid) equivalent antioxidant capacity (TEAC), 2,2′-azinobis (3-ethylbenzthiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS) radical and metal chelating activity. Results. Antioxidant properties of extracts were determined by three methods, DPPH, ABTS and FRAP. Considering the obtained results, the following order in antioxidant activities was established: A. eupatoria> C. inthybus> R. frucicosus> H. perforatum> C. scolymus. Conclusion. The obtained results justify the continuation of studies, and the evaluated species from the collection of SCMPC can be considered an important local source of natural antioxidants for the pharmaceutical industry.

Introducere. Interesul pentru antioxidanţi naturali, în special cei proveniţi din plante medicinale, a crescut în ultimii ani, inclusiv prin multiple studii și publicații. Scopul lucrării. Evaluarea capacității antioxidante a plantelor medicinale: Agrimonia eupatoria L., Cichorium intybus L., Cynara scolymus L., Hypericum perforatum L., Rubus fruticosus L., specii din colecția Centrului Științific de Cultivare a Plantelor Medicinale. Material și Metode. Activitatea antioxidantă in vitro a extractelor hidro etanolice (1:10) a fost evaluată folosind 2,2-difenil-1-picrililhidrazil (DPPH), Trolox (6-hidroxi-2,5,7,8tetrametilcroman-2- acid carboxilic) echivalent capacității de antioxidant (TEAC), 2,2'-azinobis (3etilbenztiazolin-6- acid sulfonic) (ABTS) radical și activitatea de chelare a metalelor. Rezultate. Proprietățile antioxidante ale extractelor au fost determinate prin trei metode: DPPH, ABTS și FRAP. Ținând cont de rezultatele obținute, s-a stabilit următoarea ordine în activitățile antioxidante: A. eupatoria > C. inthybus > R. frucicosus > H. perforatum > C. scolymus. Concluzii. Rezultatele obținute justifică continuarea studiilor, iar speciile evaluate din colecția CSCPM pot fi considerate o sursă locală importantă de antioxidanți naturali pentru industria farmaceutică.

Cuvinte-cheie
medicinal plants, extracts, antioxidants,

plante medicinale, extracte, antioxidanţi