Dereglările nutriţionale la copiii cu boli cronice digestive
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
388 8
Ultima descărcare din IBN:
2023-03-30 09:53
SM ISO690:2012
COŞCIUG, Victoria, RABA, Tatiana. Dereglările nutriţionale la copiii cu boli cronice digestive. In: Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, 21-23 octombrie 2020, Chişinău. Chişinău: USMF, 2020, p. 547.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” 2020
Congresul "Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”"
Chişinău, Moldova, 21-23 octombrie 2020

Dereglările nutriţionale la copiii cu boli cronice digestive

Nutritional disorders in children with chronic digestive disease


Pag. 547-547

Coşciug Victoria, Raba Tatiana
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 4 aprilie 2021


Rezumat

Background. Nutrition is an integral part of pediatric gastroenterology, being vital in the growth and development of the child. Nutritional needs and digestion possibilities depend on weight and age. Food deficiencies lead to decreased resistance to infections, edema, toxic phenomena, metabolic disorders. Objective of the study. Highlighting the role of pediatric nutrition by analyzing the nutritional ration and nomograms, in patients with pathologies of the gastrointestinal tract of SCMC "Valentin Ignatenco". Material and Method. A descriptive study was performed, with statistical collection from spreadsheets for a nutritional ratio and name, by age and sex. For research, 20 children with digestive corneal diseases were examined: gastroduodenitis - 12; colitis- 3; 5. pancreatitis- 5. A calculation calculates body mass index, weight index and deficit, protein: lipid: carbohydrate ratio. Results. Following the study, children were found with: weight according to age and height - 30%, (IP) ˃ 0.86; malnourished grade I- 35%, IP = 0.86-0.76; malnourished grade II- 30%, IP = 0.75-0.61; malnourished grade III- 5%, IP˂0.6. Unbalanced nutritional intake through: overload at breakfast - 50%; lack of snacks - 40%; insufficiency at lunch- 60%; presence of snack II- 50%; absence of cine35%. Conclusion. 95% of the studied cases are malnourished, which denotes an unbalanced diet and an insufficient coverage of the food ration.

Introducere. Nutriţia e parte integrantă a gastroenterologiei pediatrice, fiind vitală în creşterea şi dezvoltarea copilului. Nevoile nutritive şi posibilităţile de digestie depind de greutate şi vârstă. Carenţele alimentare duc la scăderea rezistenţei la infecţii, edeme, fenomene toxice, tulburări metabolice. Scopul lucrării. Evidenţierea rolului alimentaţiei pediatrice prin analiza raţiei nutriţionale şi a nomogramelor, la pacienţii cu patologii a tractului gastrointestinal a SCMC „Valentin Ignatenco”. Material și Metode. Studiu descriptiv, cu colectarea datelor statistice din fişe de calcul a raţiei nutriţionale şi nomograme, după vârstă şi sex. Pentru cercetare s-au examinat 20 copii cu boli cronice digestive: gastroduodenită- 12; colită- 3; pancreatită- 5. A fost calculat indicele masei corporale, indicele și deficitul ponderal, raportul proteine: lipide: glucide. Rezultate. S-au depistat copii cu: greutate conform vârstei şi taliei- 30%, (IP)˃ 0,86; malnutriţi grad I- 35%, IP= 0,86-0,76; malnutriţi grad II- 30%, IP= 0,75-0,61; malnutriţi grad III- 5%, IP˂0,6. Aport nutriţional dezechilibrat prin: suprasolicitare la dejun50%; lipsa I gustări- 40%; insuficienţă la prânz- 60%; prezenţa gustării II- 50%; absenţa cinei35%. Concluzii. 95% din cazurile studiate sunt malnutriţi, ceea ce denotă o alimentaţie dezechilibrată şi o acoperire procentuală a raţiei alimentare insuficientă.

Cuvinte-cheie
Nutrition, Food, children,

nutriţie, alimentaţie, copil