The impact of food waste and ways to minimize IT
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
2193 185
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-23 15:49
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
636.087.25 (1)
Zootehnie. Creșterea și înmulțirea animalelor. Creșterea vitelor, a șeptelului. Înmulțirea animalelor domestice (822)
SM ISO690:2012
CHIRSANOVA (CALCATINIUC), Aurica, CALCATINIUC, Dumitru. The impact of food waste and ways to minimize IT. In: Journal of Social Sciences, 2021, vol. 4, nr. 1, pp. 128-139. ISSN 2587-3490. DOI: https://doi.org/10.52326/jss.utm.2021.4(1).15
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Journal of Social Sciences
Volumul 4, Numărul 1 / 2021 / ISSN 2587-3490 /ISSNe 2587-3504

The impact of food waste and ways to minimize IT

DOI:https://doi.org/10.52326/jss.utm.2021.4(1).15
CZU: 636.087.25

Pag. 128-139

Chirsanova (Calcatiniuc) Aurica1, Calcatiniuc Dumitru2
 
1 Technical University of Moldova,
2 University of Southern Denmark, Sonderborg
 
 
Disponibil în IBN: 3 aprilie 2021


Rezumat

The article addresses the issue of food waste, which presents a global problem that has recently become even more important on the public and political agenda. The importance of this topic will continue to grow, especially given the need to feed a growing world population. At the same time, in the pandemic conditions created by Covid-19, it presents a major challenge at the international level, both from a health and social point of view, enormously affecting the economies and all industrial sectors, including agriculture, food production, and especially food consumption and food waste. Food is a precious commodity, and its production can require significant resources. Current estimations indicate that around one third of food produced worldwide for human consumption is wasted or lost, which generates significant economic and environmental costs. Food waste is a problem that occurs throughout the food chain and therefore measures should target all its components, with potential benefits for all parties involved. Although there are a number of EU policies that can help combat food waste, this potential is not being made the most of and the opportunities offered have not yet been exploited.

Articolul abordează problema deșeurilor alimentare, care prezintă o problemă globală, devenită recent și mai importantă pe agenda publică și politică. Importanța acestui subiect va continua să crească, mai ales având în vedere necesitatea de a hrăni o populație mondială în creștere. În același timp, în condițiile pandemice create de Covid-19, acesta prezintă o provocare majoră la nivel internațional, atât din punct de vedere sanitar, cât și social, afectând enorm economiile și toate sectoarele industriale, inclusiv agricultura, producția de alimente, și în special risipa de alimente. Alimentele prezintă o marfă prețioasă, iar producția sa poate necesita resurse semnificative. Estimările actuale indică faptul că aproximativ o treime din alimentele produse la nivel mondial pentru consumul uman sunt irosite sau pierdute, ceea ce generează costuri economice și de mediu semnificative. Risipa alimentară este o problemă care apare pe tot parcursul lanțului alimentar și, prin urmare, măsurile ar trebui să vizeze toate componentele sale, cu beneficii potențiale pentru toate părțile implicate. Deși există o serie de politici UE care pot ajuta la combaterea risipei de alimente, acest potențial nu este valorificat la maximum și oportunitățile oferite nu au fost încă exploatate.

Cuvinte-cheie
food waste, food flows, food supply chain, COVID 19 pandemic, sustainable development,

deșeuri alimentare, fluxuri alimentare, lanț de aprovizionare cu alimente, pandemie Covid 19, dezvoltare durabilă