Utilizarea terapiei cu presiune negativă în tratamentul defectelor infectate
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
355 1
Ultima descărcare din IBN:
2022-02-16 13:19
SM ISO690:2012
GOLOGAN, Paulina, IORDĂCHESCU, Rodica, STOIAN, Alina, MIHALUŢA, Viorica, FORTUNA, Elvira, VEREGA, Grigore. Utilizarea terapiei cu presiune negativă în tratamentul defectelor infectate. In: Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, 21-23 octombrie 2020, Chişinău. Chişinău: USMF, 2020, p. 504.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” 2020
Congresul "Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”"
Chişinău, Moldova, 21-23 octombrie 2020

Utilizarea terapiei cu presiune negativă în tratamentul defectelor infectate

The use of negative pressure wound therapy in the treatment of infected wounds


Pag. 504-504

Gologan Paulina, Iordăchescu Rodica, Stoian Alina, Mihaluţa Viorica, Fortuna Elvira, Verega Grigore
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 2 aprilie 2021


Rezumat

Background. Negative pressure wound therapy (NPWT) is a non-invasive treatment of surgical treatment of traumatic wounds, both acute and chronic, as a possibility to accelerate the healing process, bringing numerous benefits in morbidity, mortality as well as aesthetic benefits. Objective of the study. To evaluate the results and benefits obtained from the topical use of negative pressure wound therapy in patients with infected wounds. Material and Methods. This was a retrospective study of 63 patients with infected wounds treated using NPWT. The infected wounds were caused by trauma. The treatment system used was applied to the wound in continuous mode from 50 to 150mmHg, according to wound’s sizes and state. The negative pressure wound system was changed every 48-72 hours with modus adjustment and pressure corrections according to wound’s state. Results. In all 63 cases (47 male and 16 females, mean age 42 years) was successfully used negative pressure therapy with granulation formation. Full wound’s closure was achieved in 43 cases, secondary skin graftining was used in 20 cases. The use of negative pressure wound therapy varied according to wound’s state between 6 days and 1month. No complication directly caused by negative pressure wound therapy was observed. Conclusion. Negative pressure wound therapy stimulates infection-free scar tissue formation in a short time, and is a quick and comfortable alternative to conventional infected wounds treatment methods.

Introducere. Terapia cu presiune negativă reprezintă o metodă minim invazivă în tratarea plăgilor/defectelor septice acute și cronice, având posibilitatea de a accelera procesul de vindecare, astfel aducând numeroase beneficii ce ține de morbiditate, mortalitate și aspecte estetice. Scopul lucrării. A evalua rezultatele și beneficiile obținute în urma utilizării topice a terapiei cu presiune negativă la pacienții cu defecte/plăgi infectate. Material și Metode. A fost un studiu retrospectiv la 63 de pacienți cu defecte/plăgi infectate, tratate prin utilizarea terapiei cu presiune negativă. Plăgile infectate au fost cauzate de traume. Sistemul de tratament utilizat a fost aplicat pe plagă în mod continuu, de la 50 la 150mmHg. Sistemul a fost schimbat la fiecare 48-72 de ore cu reglarea regimului și a presiunii în funcție de starea plăgii/defectelor. Rezultate. În toate cele 63 de cazuri (47 de bărbați și 16 femei, vârsta medie 42 de ani) a fost utilizată cu succes terapia cu presiune negativă cu formarea granulației. Închiderea completă a plăgii a fost realizată în 43 de cazuri, grefarea secundară a pielii a fost utilizată în 20 de cazuri. Utilizarea terapiei cu presiune negativă a variat în funcție de starea plăgii între 6 zile și 1 lună. Nu a fost observată nici o complicație cauzată de terapia cu presiune negativă. Concluzii. Terapia cu presiune negativă stimulează formarea de țesuturi cicatriciale într-un timp scurt și este o alternativă rapidă și comodă în comparație cu alte metode convenționale de tratare a plăgilor/defectelor infectate.

Cuvinte-cheie
negative pressure therapy, infected wounds,

terapie cu presiune negativă, plăgi/defecte infectate