Alternative approaches to traditional cheese preservation methods
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
480 10
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-04 23:24
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
664.9:637.3 (1)
Conservarea produselor animale (14)
Produse ale animalelor domestice (de curte) și de vânat (303)
SM ISO690:2012
POPESCU, Liliana. Alternative approaches to traditional cheese preservation methods. In: Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine, Ed. 3, 11-12 februarie 2021, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2021, Ediția 3, pp. 180-181. ISSN 2558 – 894X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine
Ediția 3, 2021
Conferința "Yesterday’s heritage – implications for the development of tomorrow’s sustainable society"
3, Chişinău, Moldova, 11-12 februarie 2021

Alternative approaches to traditional cheese preservation methods

Abordări alternative ale metodelor tradiționale de conservare a brânzeturilor

CZU: 664.9:637.3

Pag. 180-181

Popescu Liliana
 
Technical University of Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 5 martie 2021


Rezumat

Cheese is a product with a high nutritional value being a source of protein, mineral salts especially calcium and phosphorus, which are essential components in the diet. The major problems encountered during cheese preservation and storage are microbial contamination and lipid oxidation. The use of preservatives is one of the simplest and oldest methods of extending the shelf life of cheese. Increased consumer awareness of fresh and preservative-free foods has led scientists to investigate new alternative approaches to traditional preservation methods. New food packaging systems are a priority in the food industry. Modified atmosphere packaging (MAP), controlled atmosphere packaging (CAP) are widely used nowadays in developed countries, especially for cheeses. The application of edible packaging can significantly reduce the costs of packaging cheeses by reducing the amount of packaging material that is required. Active packaging and nanomaterials could be useful for extending the shelf life of dairy products by reducing the permeability of the material and the negative influence of batch processing on sensory characteristics. Packaging in modified atmosphere belongs to a group of flexible packaging methods, the essence of this technology is that the air inside the packaging material is removed and, instead, a gas or a mixture of several gases with high inertia and chemical reactivity is introduced into the packaging. reduced, such as: carbon dioxide (CO2), nitrogen (N2) and oxygen (O2). Although modified atmosphere packaging technology has proven to be effective in extending the shelf life of cheeses, it should be noted that the use of this method depends on several parameters, in particular the type of cheese, production process, packaging materials, gas volume from inside of the package, residual oxygen level, etc.

Brânza este un produs cu o valoare nutritivă înaltă fiind o sursă de proteine, săruri minerale în special calciu și fosfor, care sunt componente esențiale în dieta alimentară. Problemele majore întâlnite în timpul conservării și depozitării brânzeturilor sunt contaminarea microbiană și oxidarea lipidelor. Utilizarea conservanților este una dintre cele mai simple și mai vechi metode de a prelungi durata de valabilitate a brânzei. Conștientizarea crescută a consumatorilor despre alimente proaspete și fără conservanți i-a determinat pe oamenii de știință să investigheze noi abordări alternative ale metodelor tradiționale de conservare. Sistemele noi de ambalare a alimentelor reprezintă o direcție prioritară în industria alimentară. Ambalarea în atmosferă modificată (MAP), ambalarea în atmosferă controlată (CAP) sunt utilizat pe scară largă în zilele noastre în țările dezvoltate, în special pentru brânzeturi. Aplicarea ambalajelor comestibile poate reduce semnificativ costurile ambalării brânzeturilor prin reducerea cantității de material de ambalare care sunt necesare. Ambalajele active și nanomaterialele ar putea fi utile pentru prelungirea termenului de valabilitate a produselor lactate prin reducerea permeabilității materialului și a influenței negative a procesării în serie asupra caracteristicilor senzoriale. Ambalarea în atmosferă modificată aparține unui grup de metode de ambalare flexibile, esența acestei tehnologii este că aerul din interiorul materialului de ambalare este îndepărtat și, în schimb, în ambalaj este introdus un gaz sau un amestec de mai multe gaze cu inerție ridicată și reactivitate chimică redusă, cum ar fi: dioxid de carbon (CO2 ), azot (N2 ) și oxigen (O2 ). Deși, tehnologia ambalării în atmosferă modificată s-a dovedit a fi eficientă în prelungirea duratei de valabilitate a brânzeturilor, trebuie menționat că utilizarea acestei metode depinde de mai mulți parametri, în special de tipul brânzeturilor, procesului de producție, materialelor de ambalare, volumul de gaz din interiorul ambalajului, nivelul de oxigen rezidual etc