Principles of the dairy processing correlated to food safety objectives
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
397 9
Ultima descărcare din IBN:
2023-07-25 20:19
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
664.9:637.1/.3 (1)
Conservarea produselor animale (14)
Produse ale animalelor domestice (de curte) și de vânat (297)
SM ISO690:2012
POPESCU, Liliana. Principles of the dairy processing correlated to food safety objectives. In: Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine, Ed. 3, 11-12 februarie 2021, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2021, Ediția 3, pp. 178-179. ISSN 2558 – 894X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine
Ediția 3, 2021
Conferința "Yesterday’s heritage – implications for the development of tomorrow’s sustainable society"
3, Chişinău, Moldova, 11-12 februarie 2021

Principles of the dairy processing correlated to food safety objectives

Principii de procesare a produselor lactate corelate obiectivelor de siguranţă alimentară

CZU: 664.9:637.1/.3

Pag. 178-179

Popescu Liliana
 
Technical University of Moldova
 
Disponibil în IBN: 5 martie 2021


Rezumat

Food security is one of the main problems in the food industry, there is always concern about the occurrence of food borne diseases among producers, consumers and regulators. Over the last decade, numerous outbreaks of food borne illness have emerged. The situation regarding acute diarrheal diseases in the Republic of Moldova is also considered unfavorable. About 20,000 cases are registered annually, including 10-20 deaths in children under the age of 5. The main cause of acute diarrheal diseases and food poisoning is the use of food contaminated with microbial pathogens, toxins or technogenic components. Food pathogens (Clostridiumbotulinum, Staphylococcus aureus, Campylobacterjejuni, Bacilluscereus, Listeriamonocytogenes, Cryptosporidium, Escherichia coli, etc.) are the main concerns regarding the safety of food in general and dairy products in particular. Various processes are used to manufacture safe dairy products, such as heat processing, decreasing water activity, packaging, irradiation, processing at high pressure or in high intensity pulsed electric field, addition of synthetic preservatives, etc. Currently, research is focused on identification natural preservatives as an alternative to synthetic ones, to meet consumer requirements through safe and healthy foods. Vegetable raw materials (herbs, spices, fruits, vegetables and seeds), in particular extracts and volatile oils obtained from them, have been shown to be natural preservatives with significant inhibitory activity against major pathogens and spoilage microorganisms in dairy products. However, there are many technological challenges that need to be met in order to develop safe dairy products with the addition of plant products, such as developing new procedures for optimized extraction of bioactive components from plant raw materials, studying the compatibility of extracts with different food matrices for growth. their antimicrobial effect.

Siguranța alimentară este una dintre problemele principale din industria alimentară, există întotdeauna îngrijorare cu privire la apariția bolilor provocate de alimente în rândul producătorilor, consumatorilor și agențiilor de reglementare. Pe parcursul ultimului deceniu, au apărut numeroase focare de boli provocate de alimente. Situația privind bolile diareice acute în Republica Moldova, de asemenea se consideră nefavorabilă. Anual se înregistrează circa 20 mii de cazuri, inclusiv 10-20 decese la copiii sub vârsta de 5 ani. Principala cauză a bolilor diareice acute și a intoxicațiilor alimentare este utilizarea alimentelor contaminate de agenți patogeni microbieni, toxine sau componente tehnogene. Agenții patogeni alimentari (Clostridiumbotulinum, Staphylococcus aureus, Campylobacterjejuni, Bacilluscereus, Listeriamonocytogenes, Cryptosporidium, Escherichia coli etc.) sunt principala preocupare în ceea ce privește siguranța alimentelor în general și a produselor lactate în particular. Pentru a fabrica produse lactate sigure sunt utilizate diverse procedee, precum procesarea termică, scăderea activității apei, ambalarea, iradierea, prelucrarea la presiune înaltă sau în câmp electric pulsat de intensitate ridicată, adăugarea de conservanți sintetici etc. În prezent, cercetările se axează pe identificarea conservanților naturali ca alternativă la cei sintetici, pentru a răspundere cerințelor consumatorilor prin alimentele sigure și sănătoase. Materiile prime vegetale (plantele aromatice, condimentele, fructele, legumele și semințele), în special extractele și uleiurile volatile obținute din acestea s-au dovedit a fi conservanți naturali cu activitate inhibitorie semnificativă împotriva agenților patogeni majori și a microorganismelor de alterare din produsele lactate. Cu toate acestea, există numeroase provocări tehnologice care trebuie realizate pentru a dezvolta produse lactate sigure cu adaos de produse vegetale, cum ar fi dezvoltarea procedurilor noi de extracție optimizată a componentelor bioactive din materii prime vegetale, studierea compatibilității extractelor cu diferite matrițe alimentare în vederea creșterii efectul antimicrobian al lor.