Natural dyes in the concept of healthy eating
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
603 18
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-06 10:16
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
613.2:664.8.022.7 (1)
Dietă. Principii de nutriţie aplicate la hrană şi alimente (181)
Conservarea substanţelor alimentare organice (în general.) Conservarea produselor din plante, a produselor vegetale (94)
SM ISO690:2012
GHENDOV-MOŞANU, Aliona. Natural dyes in the concept of healthy eating. In: Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine, Ed. 3, 11-12 februarie 2021, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2021, Ediția 3, pp. 111-112. ISSN 2558 – 894X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine
Ediția 3, 2021
Conferința "Yesterday’s heritage – implications for the development of tomorrow’s sustainable society"
3, Chişinău, Moldova, 11-12 februarie 2021

Natural dyes in the concept of healthy eating

Coloranți naturali în concepția alimentației sănătoase

CZU: 613.2:664.8.022.7

Pag. 111-112

Ghendov-Moşanu Aliona
 
Technical University of Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 3 martie 2021


Rezumat

The problem of functional foods with biologically active compounds of natural origin, used as natural dyes, is very current in the food industry. Currently, synthetic dyes are used in the manufacture of products dairy products, carbonated beverages, sweets, etc. to give an attractive and appetizing look to the food. Prolonged consumption of these foods leads to various harmful effects on the health of consumers. Studies show that the intake of synthetic dyes, such as tartrazine and azorubin, associated with a diet high in trans fats, nitrites, nitrates and low fiber intake are linked to malignancies especially in the esophagus, breast, rectum, stomach, ovaries and can cause multiple allergies. Another noticeable harmful effect is hyperactivity with attention deficit in children. The replacement of synthetic dyes with compounds of natural origin obtained from berries (chokeberry, sea buckthorn, rosehip, hawthorn) in food is current. In vivo and in vitro research has shown that these berries have various positive effects on consumer health: hepatoprotective, cardioprotective, antioxidant, antimicrobial and others. Unlike synthetic dyes, natural pigments are sensitive to chemical and physical factors, they need to be stabilized, thus presenting a strategic problem. Procedures Intelligent extraction of biologically active compounds, while maintaining functionality and improving bioavailability, will allow the manufacture of a wide range of natural dyes and antioxidants with various applications, including for the food industry. Thus, the manufacture of functional foods, able to reduce the impact of oxidative stress and nutritional allergies, will contribute to the integration of the concept of healthy eating and increase the competitiveness of food industry enterprises.

Problema alimentelor funcționale cu compuși biologic activi de origine naturală, utilizați pe post de coloranți naturali, este foarte actuală în industria alimentară. În prezent, coloranți sintetici sunt utilizați în fabricarea produselor lactate, băuturilor carbogazoase, dulciurilor etc. pentru a da un aspect atractiv și apetisant alimentului. Consumul îndelungat al acestor alimente conduce la diverse efecte nocive asupra sănătății consumatorilor. Studiile arată că ingestia de coloranți sintetici, cum ar fi tartrazina și azorubina, asociate cu o dietă bogată în grăsimi trans, nitriţi, nitraţi şi aport redus de fibre sunt legate de tumori maligne în special în esofag, sân, rect, stomac, ovare și poate provoca multiple alergii. Alt efect nociv remarcat este hiperactivitatea cu deficit de concentrare a atenției la copii. Înlocuirea coloranților sintetici cu compuși de origine naturală obținuți din fructe de pădure (aronia, cătină, măceș, păducel) în produsele alimentare este actuală. Cercetările efectuate in vivo și in vitro au demonstrat că acestea fructe de pădure au diferite efecte pozitive asupra sănătății consumatorilor: hepatoprotector, cardioprotector, antioxidant, antimicrobian și altele. Spre deosebire de coloranții sintetici, pigmenții naturali sunt sensibili la factori chimici și fizici, necesită să fie stabilizați, astfel, prezentând o problemă strategică. Procedeurile inteligente de extracție a compușilor biologic activi, cu păstrarea funcționalității și îmbunătățirea biodisponibilității, vor permite fabricarea unei game largi de coloranți naturali și antioxidanți cu diverse aplicații, inclusiv pentru industria alimentară. Astfel, fabricarea unor alimente funcționale, capabile să diminueze impactul stresului oxidativ și alergiilor nutriționale, vor contribui la integrarea conceptului de alimentație sănătoasă și la sporirea competitivității întreprinderilor de industria alimentară.