Analiza exportului de animale vii, păsări, carne şi subproduse1 comestibile din Republica Moldova
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
374 4
Ultima descărcare din IBN:
2022-10-18 22:01
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
338.439.5:[339.564:637.5](478) (2)
Producție și servicii în funcție de sectoarele economice (1504)
Comerț exterior. Comerț internațional (385)
Produse ale animalelor domestice (de curte) și de vânat (304)
SM ISO690:2012
ŞCERBACOV, Elena. Analiza exportului de animale vii, păsări, carne şi subproduse1 comestibile din Republica Moldova. In: Economica, 2020, nr. 4(114), pp. 32-44. ISSN 1810-9136.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Economica
Numărul 4(114) / 2020 / ISSN 1810-9136

Analiza exportului de animale vii, păsări, carne şi subproduse1 comestibile din Republica Moldova

Analysis of the export of live animals, poultry, meat and by-products1 from the Republic of Moldova

CZU: 338.439.5:[339.564:637.5](478)
JEL: P45, N50, Q17.

Pag. 32-44

Şcerbacov Elena
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 20 ianuarie 2021


Rezumat

Comerțul exterior, în general, este un factor esențial al creșterii economice a fiecărui stat din lume, iar exportul produselor agro-alimentare este un domeniu important pentru orice economie națională, este un complex de activități cu valoare socială. Acesta cuprinde totalitatea relaţiilor şi tranzacţiilor efectuate sub formă de export şi import. De asemenea, el vizează fluxurile şi serviciile unei ţări cu restul lumii. În acest context, prezenta lucrare este fundamentată pe analiza exportului de animale vii, păsări, carne și subproduse comestibile din Republica Moldova. În lucrare se propune o analiză statistică a sectorului autohton de exportare a cărnii, ce denotă un grad de concentrare redus al companiilor din industria procesării cărnii și un potențial de creștere pentru întreprinderile existente.

Foreign trade, in general, is a key factor in the economic growth of every state worldwide, and the export of agri-food products is an important area for any national economy and is a complex of activities with social value. It includes all relations and transactions carried out in the form of export and import. Also it targets the flows and services of a country with the rest of the world. In this context, this paper is based on the analysis of the export of live animals, poultry, meat and edible by-products from the Republic of Moldova. The paper proposes a statistical analysis of the domestic meat export sector, which shows a low degree of concentration of companies in the meat processing industry and a growth potential for the existing enterprises.

Cuvinte-cheie
carne, bovine, export, păsări, Porcine,

meat, Cattle, export, poultry, Pigs