Peculiarities of extraction of β-lactoglobuline in protein mineral concentrates at electroactivation of whey
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
460 8
Ultima descărcare din IBN:
2023-04-27 16:44
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
637.344.8 (6)
Produse ale animalelor domestice (de curte) și de vânat (304)
SM ISO690:2012
BOLOGA, M., VRABIE, Elvira, PALADII, Irina, ILIASENCO, Olga, STEPURINA, Tatiana, VRABIE, Valeria, POLIKARPOV, Albert, SPRINCEAN, Cătălina. Peculiarities of extraction of β-lactoglobuline in protein mineral concentrates at electroactivation of whey. In: One Health and Risk Management, 2021, nr. 2(1), pp. 52-68. ISSN 2587-3458. DOI: https://doi.org/10.38045/ohrm.2021.1.06
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
One Health and Risk Management
Numărul 2(1) / 2021 / ISSN 2587-3458 /ISSNe 2587-3466

Peculiarities of extraction of β-lactoglobuline in protein mineral concentrates at electroactivation of whey

Particularitățile extragerii β-lactoglobulinei în concentrate proteice minerale la electroactivarea zerului

DOI:https://doi.org/10.38045/ohrm.2021.1.06
CZU: 637.344.8

Pag. 52-68

Bologa M.1, Vrabie Elvira1, Paladii Irina1, Iliasenco Olga1, Stepurina Tatiana2, Vrabie Valeria3, Polikarpov Albert1, Sprincean Cătălina1
 
1 Institute of Applied Physics,
2 Moldova State University,
3 Institute of Physiology and Sanocreatology
 
 
Disponibil în IBN: 2 ianuarie 2021


Rezumat

Introduction. Whey is a by-product and an excellent source of proteins that is rather aggressive due to a large amount of organic substances it contains. The electroactivation of whey applied in the experiments is a wasteless method that allows the valorification of all whey components. β-lactoglobulin (β-Lg) makes up 50% of the whey proteins and 12% of the total protein content in milk. Material and methods. The recovery of β-Lg in protein-mineral concentrates (PMC) by electro-activation processing of different types of whey with different initial protein content was investigated in seven configurations. The recovery of protein fractions in the PMCs were analyzed via electrophoresis with sodium dodecyl sulfate (SDS-PAGE) and 15% non-denaturing polyacrylamide gel (PAAG). Results. Whey electro-fractionation and the obtaining of PMCs with predetermined protein content, namely of β-Lg, were studied on three whey types, processed at different treatment regimens and in seven configurations. The proper management of electroactivation by varying the treatment regimens will allow the electro-fractionation of different types of dairy by-products. Conclusions. The maximum amount of β-Lg recovered in PMCs on electroactivation is 66-71% depending on the processed whey and on the treatment regimens. Obviously, the extraction of β-Lg from initially lower protein content shows a higher recovery degree of β-Lg. The registered temperatures allows formation of PMCs without thermal denaturation.

Introducere. Zerul, ca unul dintre subprodusele lactate, fiind o sursă excelentă de proteine, se prezintă, de asemenea, ca un produs agresiv, din cauza substanțelor organice deținute în cantități mari. Electroactivarea zerului este o metodă non-reziduală care permite valorificarea tuturor componentelor din zer. β-lactoglobulina (β-Lg) reprezintă 50% din proteinele din zer și 12% din conținutul total de proteine ale laptelui. Material și metode. Extragerea β-Lg în concentrate proteice minerale (CPM), la electroactivarea diverselor tipuri de zer, cu un conținut proteic initial diferit, a fost cercetată în 7 configurații. Fracțiile proteice extrase din zer în CPM au fost analizate prin electroforeză cu dodecil sulfat de sodiu (SDS-PAGE) și concentrația gelului de poliacrilamida ne denaturant (PAAG) de 15%. Rezultate. Electrofracționarea zerului și obținerea CPM cu un conținut proteic predeterminat, și anume cu β-Lg, a fost demonstrată la prelucrarea a trei tiputi de zer, în regimuri de tratament diferite, cercetate în 7 configurații. Gestionarea corectă a electroactivării, cu variația regimurilor de tratament, permite electrofracționarea diferitelor subproduse lactate. Concluzii. Cantitatea maximă de β-Lg, extrasă în CPM la electroactivare, constituie 6671%, în funcție de zerul procesat și de regimurile de tratare. Este evident că volumul de extragere a β-Lg din zerul cu un conținut proteic inițial mai mic, în CPM este mai mare. Temperaturile înregistrate permit formarea CPM fără denaturare termică.

Cuvinte-cheie
whey, protein-mineral concentrates, β-lactoglobulin, electroactivation,

zer, concentrate proteice, minerale, β-lactoglobulină, electroactivare