Consideraţii teoretice privind neurotroficitatea în ischemiile perinatale şi perspectivele de aplicabilitate a terapiei
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
488 1
Ultima descărcare din IBN:
2018-08-22 10:39
SM ISO690:2012
HADJIU, Svetlana. Consideraţii teoretice privind neurotroficitatea în ischemiile perinatale şi perspectivele de aplicabilitate a terapiei . In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale, 2011, nr. 1(29), pp. 187-194. ISSN 1857-0011.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale
Numărul 1(29) / 2011 / ISSN 1857-0011

Consideraţii teoretice privind neurotroficitatea în ischemiile perinatale şi perspectivele de aplicabilitate a terapiei

Pag. 187-194

Hadjiu Svetlana
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 17 decembrie 2013


Rezumat

În studiul prezent au fost apreciate nivelele plasmatice ale factorului neurotrofi c BDNF la copiii cu leziuni hipoxicoischemice perinatale (EHIP) de diferit grad, în perioada acută și în cea de recuperare. Nivele foarte scăzute de BDNF se apreciau la copiii cu leziuni grave ale SNC. S-a presupus, că BDNF este o neurotrofină responsabilă de neurodezvoltare la naștere și în perioada de creștere. S-a constatat, că valorile înalte de BDNF (la copiii cu grad ușor și mediu de afectare a SNC) ameliorează procesele neurometabolice și neuroplastice la copilul în creștere, protejează creierul de distrucţie, susţin supraveţuirea și diferenţierea neuronilor. Valorile scăzute de BDNF constituie un criteriu obiectiv de prognostic al dizabilităţilor neuropsihice și motorii la nounăscut. În EHIP de grad sever procesele de neurogeneză se decompensează și neuronii corticali nu sunt protejaţi de destrucţiune. Nivelul scăzut al factorului neurotrofi c, în acest caz, nu este sufi cient pentru a menţine la nivelul cuvenit procesele de neurotrofi citate și neuroregenerare. Administrarea unui exces de factori neurotrofi ci ar proteja ţesuturile cerebrale sensibile contra leziunilor hipoxicoischemice și ar conduce la ameliorarea neurodezvoltării și la scăderea gradului de invaliditate.

In this study we appreciated the brain-derived neurotrophic factor (BDNF) in the serum of children with diverse grade perinatal hypoxic-ischemic injuries (PHIE) in acute and retrieval periods. A higher level of BDNF is associated to a better protection of brain against destruction, maintains the neuronal survival and diff erentiation. Th e low BDNF level in serum of newborns with PHIE constitutes an objective criterion in prognostic of neuropsychical and motor disabilities. In severe PHIE the processes of neurogenesis are decompensated and the cortical neurons are not protected against destruction. In this case, the low BDNF level is not suffi cient to maintain effi ciently the processes of neurotrophicity and neuroregeneration. Administration of neurotrophic factor excess protects sensible cerebral tissues against hypoxic-ischemic injuries.