Particularitățile creșterii și dezvoltării prinsepiei în condițiile Republicii Moldova
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
378 3
Ultima descărcare din IBN:
2023-07-10 22:42
SM ISO690:2012
ROŞCA, Ion, ONICA, Elisaveta, CUTCOVSCHII-MUŞTUC, Alina. Particularitățile creșterii și dezvoltării prinsepiei în condițiile Republicii Moldova. In: Comunicări ştiințifice „D. Brandza”, 6 noiembrie 2020, Budapest. București, România: Editura Universităţii din Bucureşti, 2020, Ediția a XXVI-a, pp. 61-62.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Comunicări ştiințifice „D. Brandza”
Ediția a XXVI-a, 2020
Sesiunea "Comunicări ştiințifice „D. Brandza”"
Budapest, Romania, 6 noiembrie 2020

Particularitățile creșterii și dezvoltării prinsepiei în condițiile Republicii Moldova


Pag. 61-62

Roşca Ion, Onica Elisaveta, Cutcovschii-Muştuc Alina
 
Grădina Botanică Naţională (Institut) "Alexandru Ciubotaru"
 
 
Disponibil în IBN: 11 decembrie 2020


Rezumat

Prinsepia sinensis (Oliv.) Kom. aparține genului Prinsepia Royle, subfamiliei Prinsepioideae din familia Rosaceae Juss.
Prinsepia galbenă este un arbust originar din China, atinge în condițiile noastre cca 2 m înălțime. Ramurile sunt subțiri, cu spini, arcuite, aplecate, formând o tufă globuloasă. Frunzele sunt oblong-ovate sau lanceolate, acuminate, cu marginile întregi sau ușor crenate, pețiolate, de 5-8 cm lungime. Înfrunzirea are loc odată cu înflorirea în perioada 10 martie –15 aprilie. Colorarea frunzelor în septembrie, iar căderea lor în septembrie – octombrie în funcție de condițiile climatice din acea perioadă. Florile galbene cu un aromat plăcut, de 15 mm în diametru sunt dispuse câte 1-4 unități în fascicule axilare. În perioada înfloririi florile sunt frecvent vizitate de albine și alte insecte polenizatoare. Înflorește regulat de la vârsta de 5 ani, dar fructifică în a 7 perioadă de vegetație. Fructele sunt drupe rotunde sau ovoide, cărnoase, roșii, acre la gust. Maturarea fructelor are loc începând cu prima decadă a lunii august și până în prima decadă a lunii septembrie.
Masa medie a 1000 fructe proaspete a constituit 1200 g, iar a 1000 semințe – 560 -610 g, randamentul mezocarpului fiind de 50,1 – 62,9%. Diametrul mediu al fructului a constituit 12,1 - 13,4 mm, iar a seminței a variat 10 -11,2 mm. Procentul de legare a fructelor a variat 48 -65 % și se corelează direct cu condițiile climatice în perioada înfloririi.
Prinsepia chineză este rezistentă la ger, secetă, tolerează umbra, este una din primele plante care începe perioada de vegetație timpuriu și devreme termină vegetația.
Multiplicarea prinsepiei s-a efectuat vegetativ prin marcotaj, butași lignificați, semilignificați și prin semințe proaspete curățate încorporate în sol bine afânat toamna târziu sau primăvara cu semințe stratificate timp de 90-150 zile. Coeficientul de germinare a semințelor semănate toamna a variat 60-70%, iar a celor încorporate primăvara după stratificare doar 40-50% în funcție de condițiile climatice și respectarea tehnologiei.
Se recomandă pentru cultivarea în grupuri pure sau în amestec cu alte specii pe gazon, la margini de masive sau garduri vii în toate raioanele dendrologice ale Republicii Moldova atât cu scop decorativ, cât și ca plantă meliferă și fructiferă.