Monitorizarea la nivel naţional a stării de sănătate în raport cu factorii de mediu în contextul declaraţiei de la Parma
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
851 6
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-13 16:07
SM ISO690:2012
PANTEA, Valeriu, OVERCENCO, Ala. Monitorizarea la nivel naţional a stării de sănătate în raport cu factorii de mediu în contextul declaraţiei de la Parma . In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale, 2010, nr. 5(28), pp. 58-65. ISSN 1857-0011.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale
Numărul 5(28) / 2010 / ISSN 1857-0011

Monitorizarea la nivel naţional a stării de sănătate în raport cu factorii de mediu în contextul declaraţiei de la Parma

Pag. 58-65

Pantea Valeriu, Overcenco Ala
 
Centrul Naţional de Sanătate Publică
 
 
Disponibil în IBN: 29 noiembrie 2013


Rezumat

Sunt refl ectate problemele de armonizare a sistemului naţional de monitorizare a indicatorilor stării de sănătate în raport cu factorii de mediu la indicatorii europeni, conform recomandărilor OMS. În baza procesului de armonizare a indicatorilor, au fost propuse principiile expuse în Declaraţia Conferinţei miniştrilor de mediu şi sănătate de la Parma (Italia, 2010). În lucrare sunt expuse aspectele tehnico-materiale şi metodologice de adaptare a celor 4 grupe de indicatori de nivel european pentru sistemul naţional de monitorizare a stării de sănătate în raport cu factorii de mediu.

The problems of harmonization of national system of health and environment monitoring to European indicators, recommended by WHO, were refl ected in the present article. As a basis for such harmonization the principles of the Declaration of Environment and Health Ministers Conference in Parma (Italy, 2010) were proposed. Methodological and technical aspects of adaptation of the four groups of European indicators to national system of health and environment monitoring were exposed.