Analiza comparativa a aminoacizilor liberi în polen si miere
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
596 19
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-18 17:42
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
638.14/.16:577.1 (1)
Întreținerea, creșterea și utilizarea insectelor și a altor astropode (159)
Bazele materiale ale vieții. Biochimie. Biologie moleculară. Biofizică (664)
SM ISO690:2012
ROTARU, Stela. Analiza comparativa a aminoacizilor liberi în polen si miere. In: Viitorul ne aparţine, Ed. 10, 20 mai 2020, Chişinău. Chişinău: Tipogr. "Biotehdesign", 2020, Ediţia 10, T, p. 46. ISBN 978-9975-3389-4-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Viitorul ne aparţine
Ediţia 10, T, 2020
Conferința "Viitorul ne aparţine"
10, Chişinău, Moldova, 20 mai 2020

Analiza comparativa a aminoacizilor liberi în polen si miere

CZU: 638.14/.16:577.1

Pag. 46-46

Rotaru Stela 12
 
1 Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”,
2 Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie
 
 
Disponibil în IBN: 23 noiembrie 2020


Rezumat

În scopul identificării potențialului sanogen al polenului și mierii a fost analizat conținutul aminoacizilor liberi în polen și mierea de salcâm și în polenul și mierea de floarea-soarelui. Conținutul aminoacizilor liberi din polenul de salcâm depășește cu mult conținutul acestora din mierea de salcâm. Cea mai mare diferență s-a constat din cantitatea aminoacizilor esențiali, comparativ cu aminoacizii neesențiali și imunoactivi. Cea mai mare diferență dintre cantitatea aminoacizilor individuali din polenul de salcâm și mierea de salcâm a fost stabilită pentru aminoacidul tirozina (Tyr), iar cea mai mică diferență – pentru aminoacidul cisteina (Cys). Studiul comparativ al aminoacizilor din polenul de floarea-soarelui și mierea de floarea-soarelui a relevat că cel mai mare raport dintre conținutul acestora este pentru aminoacizii imunoactivi și pentru aminoacizii esențiali. O diferență mai mică, ca și în cazul polenului și mierii de salcâm se constată pentru aminoacizii neesențiali. Cea mai mare diferență dintre conținutul aminoacizilor individuali din polenul de floarea-soarelui și mierea de floarea-soarelui a fost relatată pentru aminoacidul tirozina (Tyr), la fel ca și în cazul polenului și mierii de salcâm. Cea mai mică diferență a fost stabilită pentru aminoacidul fenilalanina (Phe). Comparativ cu polenul și mierea de salcâm, în cazul polenului și mierii de floarea-soarelui diferența dintre conținutul aminoacizilor individuali, precum și a principalelor grupe funcționale de aminoacizi este mică. Aceasta poate să fie datorată conținutul mai mare al aminoacizilor liberi în mierea de floarea-soarelui comparativ cu mierea de salcâm. Totodată conținutul aminoacizilor din tipurile de polen investigate este mai mare în polenul de salcâm și mai mic în polenul de floarea-soarelui. Adică relația din conținutul aminoacizilor în polenul și mierea de salcâm și în polenul și mierea de floarea-soarelui este invers proporțională. Aceste variații ale conținutului aminoacizilor din polen și miere denotă faptul că aminoacizii din miere nu întotdeauna provin completamente din polen. Astfel, se poate presupune că o oarecare parte a lor în miere derivă din activitatea fiziologică nemijlocită a albinei în procesul de prelucrare a nectarului în miere. Cunoașterea conținutului maxim de aminoacizi în diferite mostre de polen și de miere, ar permite combinarea efectivă a acestora în obținerea produselor apicole îmbogățite cu aminoacizi și care ar avea efecte benefice asupra sănătății prin suplinirea necesarului de aminoacizi, în special esențiali.