Indicii de producție la satureja montana L. În funcție de precocitate
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
468 2
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-04 01:47
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
633.8 (429)
Plante aromatice. Condimente. Plante aleaginoase. Plante colorante. Plante tanante. Plante medicinale (428)
SM ISO690:2012
VORNICU, Zinaida, JELEZNEAC, Tamara, BARANOVA, Natalia. Indicii de producție la satureja montana L. În funcție de precocitate. In: Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective, 26-27 iunie 2019, Bălți. Balti, Republic of Moldova: Tipogr. „Indigou Color”, 2020, Ediția 4, pp. 124-127. ISBN 978-9975-3382-6-4.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective
Ediția 4, 2020
Conferința "Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective"
Bălți, Moldova, 26-27 iunie 2019

Indicii de producție la satureja montana L. În funcție de precocitate

CZU: 633.8

Pag. 124-127

Vornicu Zinaida, Jelezneac Tamara, Baranova Natalia
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
Disponibil în IBN: 23 noiembrie 2020


Rezumat

Among the aromatic plants with a special pharmaceutical, spicy and ornamental value is mountain savory (Satureja montana L.). This species has a vast biological potential. In research or found out early, semi-early, late biotypes. Or evaluated the production characteristics: the production of aromatic raw material, the content and production of volatile oil, the production of pharmaceutical herbs. The semi-early forms achieved a production of raw material of 72.2 q/ha, content of 0.595% volatile oil, for fresh matter and 1.69 for absolutely dry mass, production of volatile oil 42.9 kg/ha and 29 q/ha for pharmaceutical herbs. The semi-early forms were positive in all the studied indices - in the production of raw materials by 11-16%, the production of volatile oil 14-18% and 4%-15% pharmaceutical herbs. Plants with late precociousness and evergreen appearance adorn the alpine meadows, yielding beauty, freshness and aroma.

Cuvinte-cheie
mountain savory, volatile oil, production, pharmaceutical herbs, aromatic material, semi-early forms, late precociousness