Refacerea mormintului academicianului Iustin Fratman in 2013
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
550 6
Ultima descărcare din IBN:
2023-04-14 18:34
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
929.55 (3)
Genealogie (50)
SM ISO690:2012
ANDRIEŞ-TABAC, Silviu, RUSANOVSCHI, Iulian. Refacerea mormintului academicianului Iustin Fratman in 2013. In: Istorie, etnografie și spiritualitate în viziunea personalităților basarabene din a doua jum. a sec. al XIX-lea – prima jum. a sec. al XX-lea.: In memoriam academician Iustin Frățiman (150 de ani de la naștere), Ed. 1, 24 septembrie 2020, Chișinău. Chişinău: Revista Curier Medical, 2020, Vol.64, p. 8. ISBN 978-9975-3300-4-6.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Istorie, etnografie și spiritualitate în viziunea personalităților basarabene din a doua jum. a sec. al XIX-lea – prima jum. a sec. al XX-lea.
Vol.64, 2020
Conferința "Istorie, etnografie și spiritualitate în viziunea personalităților basarabene din a doua jum. a sec. Al xix-lea – prima jum. a sec. al xx-lea"
1, Chișinău, Moldova, 24 septembrie 2020

Refacerea mormintului academicianului Iustin Fratman in 2013

CZU: 929.55

Pag. 8-8

Andrieş-Tabac Silviu1, Rusanovschi Iulian2
 
1 Aparatul Preşedintelui RM,
2 Asociaţia Obştească „Monumentum”
 
 
Disponibil în IBN: 1 octombrie 2020


Rezumat

Academicianul Iustin Frățiman a trecut la cele veșnice pe data de 23 septembrie 1927 și a fost înmormântat în cimitirul satului natal, Cuhureștii de Jos, județul Soroca (azi raionul Florești), unde și-a trăit ultimii ani de viață. Mormântul i-a fost reamenajat în anii 1936-1938 de către Echipa Culturală Regală care a activat în satul vecin, Cuhureștii de Sus. Din acea amenajare s-a păstrat doar un fragment – brațul de sus al crucii din piatră de Cosăuți, – mormântul fiind vandalizat în anii regimului comunist. După obținerea independenței Republicii Moldova, au existat mai multe apeluri întru reabilitarea figurii ilustrului înaintaș, inclusiv prin restabilirea mormântului. Abia în anul 2013, la inițiativa Asociației Studenților Creștini-Ortodocși Români (ASCOR), filiala Chișinău, mormântul lui Iustin Frățiman a fost refăcut. Acțiunea a fost sprijinită financiar de localnicii din Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos, de Societatea de Genealogie, Heraldică și Arhivistică „Paul Gore”, care avea instituit un premiu purtând numele lui Iustin Frățiman și de Primăria Cuhureștii de Jos care s-a implicat plenar. Autorii trec în revistă etapele de lucru asupra acestui proiect și contribuția fiecărei părți implicate.

DataCite XML Export

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<resource xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xmlns='http://datacite.org/schema/kernel-3' xsi:schemaLocation='http://datacite.org/schema/kernel-3 http://schema.datacite.org/meta/kernel-3/metadata.xsd'>
<creators>
<creator>
<creatorName>Andrieş-Tabac, S.G.</creatorName>
<affiliation>Aparatul Preşedintelui RM, Moldova, Republica</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Rusanovschi, I.</creatorName>
<affiliation> Asociaţia Obştească „Monumentum”, Moldova, Republica</affiliation>
</creator>
</creators>
<titles>
<title xml:lang='ro'>Refacerea mormintului academicianului Iustin Fratman in 2013</title>
</titles>
<publisher>Instrumentul Bibliometric National</publisher>
<publicationYear>2020</publicationYear>
<relatedIdentifier relatedIdentifierType='ISBN' relationType='IsPartOf'>978-9975-3300-4-6</relatedIdentifier>
<subjects>
<subject schemeURI='http://udcdata.info/' subjectScheme='UDC'>929.55</subject>
</subjects>
<dates>
<date dateType='Issued'>2020</date>
</dates>
<resourceType resourceTypeGeneral='Text'>Conference Paper</resourceType>
<descriptions>
<description xml:lang='ro' descriptionType='Abstract'><p>Academicianul Iustin Frățiman a trecut la cele veșnice pe data de 23 septembrie 1927 și a fost &icirc;nmorm&acirc;ntat &icirc;n cimitirul satului natal, Cuhureștii de Jos, județul Soroca (azi raionul Florești), unde și-a trăit ultimii ani de viață. Morm&acirc;ntul i-a fost reamenajat &icirc;n anii 1936-1938 de către Echipa Culturală Regală care a activat &icirc;n satul vecin, Cuhureștii de Sus. Din acea amenajare s-a păstrat doar un fragment &ndash; brațul de sus al crucii din piatră de Cosăuți, &ndash; morm&acirc;ntul fiind vandalizat &icirc;n anii regimului comunist. După obținerea independenței Republicii Moldova, au existat mai multe apeluri &icirc;ntru reabilitarea figurii ilustrului &icirc;naintaș, inclusiv prin restabilirea morm&acirc;ntului. Abia &icirc;n anul 2013, la inițiativa Asociației Studenților Creștini-Ortodocși Rom&acirc;ni (ASCOR), filiala Chișinău, morm&acirc;ntul lui Iustin Frățiman a fost refăcut. Acțiunea a fost sprijinită financiar de localnicii din Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos, de Societatea de Genealogie, Heraldică și Arhivistică &bdquo;Paul Gore&rdquo;, care avea instituit un premiu purt&acirc;nd numele lui Iustin Frățiman și de Primăria Cuhureștii de Jos care s-a implicat plenar. Autorii trec &icirc;n revistă etapele de lucru asupra acestui proiect și contribuția fiecărei părți implicate.</p></description>
</descriptions>
<formats>
<format>application/pdf</format>
</formats>
</resource>