Activitatea biologică a resveratrolului asupra disfuncțiilor trombocitare în evoluția diabetului alloxanic
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
464 1
Ultima descărcare din IBN:
2021-03-10 15:28
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
616.379-008-64:616.155.2:577.19 (1)
Patologia sistemului digestiv. Tulburări ale tubului alimentar (1732)
Patologia sistemului circulator, a vaselor sanguine. Tulburări cardiovasculare (975)
Bazele materiale ale vieții. Biochimie. Biologie moleculară. Biofizică (664)
SM ISO690:2012
POZDNEACOVA, Ilona. Activitatea biologică a resveratrolului asupra disfuncțiilor trombocitare în evoluția diabetului alloxanic. In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii), 2020, nr. 1(131), pp. 125-129. ISSN 1814-3237. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.3954001
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii)
Numărul 1(131) / 2020 / ISSN 1814-3237 /ISSNe 1857-498X

Activitatea biologică a resveratrolului asupra disfuncțiilor trombocitare în evoluția diabetului alloxanic

The resveratrol bioactivity on thrombocyte dysfunction in diabetes evolution induced by alloxan

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.3954001
CZU: 616.379-008-64:616.155.2:577.19

Pag. 125-129

Pozdneacova Ilona
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 25 august 2020


Rezumat

Resveratrolul (3,4',5-trihidroxistilben) este considerat unul dintre cei mai importanți compuși naturali din clasa stilbenoizilor, susceptibil de a influența în mod eficient o gamă variată de procese fiziologice. Spectrul disfuncțiilor trombocitare în cazul diabetului zaharat este destul de complex, declanșându-se odată cu instalarea bolii și amplificându-se treptat în corelație cu stadiile de expresivitate ale acestei maladii. Din aceste considerente, investigarea activității biologice a acestui compus natural asupra disfuncțiilor plachetare apărute ca urmare a evoluției diabetului zaharat poate contribui la identificarea unei soluții optime în stoparea progresării complicațiilor vasculare asociate cu fenomenul de hipercoagula-bilitate.

Resveratrol (3,4',5-trihydroxystilbene) is considered one of the most important natural compounds from stilbenoid family, which has the ability to influence effectively a various palette of physiological processes. It is known that in diabetes mellitus, the spectrum of thrombocyte disorders is quite complex, starting at the same time with disease installation and gradually amplifying in correlation with expressivity stages of this malady. In this way, investigation of resveratrol bioactivity on platelet dysfunction appearing as a result of diabetes evolution, can contribute to the identification of an optimal solution in stoppage of progressively vascular complications growth, associated with the hypercoagulability phenomenon.

Cuvinte-cheie
resveratrol, struguri roșii, diabet zaharat, disfuncții plachetare, hipercoagulabilitate,

resveratrol, red grapes, diabetes mellitus, platelet dysfunction, hypercoagulability