Valorificarea potenţialului farmaceutic al deșeurilor de Lavandula angustifolia
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
475 0
SM ISO690:2012
BOLOCAN, Vladimir, COTELEA, Tamara. Valorificarea potenţialului farmaceutic al deșeurilor de Lavandula angustifolia. In: Farmacia secolului XXI – Între specializarea inteligentă și responsabilitatea socială: Congresul Naţional de Farmacie, 26-29 septembrie 2018, București. București, România: Societatea de Stiințe Farmaceutice din România, 2018, Ediția a XVII-a, p. 132. ISSN 2537-2823.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Farmacia secolului XXI – Între specializarea inteligentă și responsabilitatea socială
Ediția a XVII-a, 2018
Congresul "Farmacia secolului XXI – Între specializarea inteligentă și responsabilitatea socială"
București, Romania, 26-29 septembrie 2018

Valorificarea potenţialului farmaceutic al deșeurilor de Lavandula angustifolia

Exploiting the pharmaceutical potential of Lavandula angustifolia waste


Pag. 132-132

Bolocan Vladimir, Cotelea Tamara
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
Disponibil în IBN: 18 iunie 2020



Teza

Obiectivul studiului: Studiul bibliografic al publicaţiilor ştiinţifice, care vor cuprinde date referitoare la studiul compoziţiei chimice
a deşeurilor de Lavandula angustifolia, în scopul identificării ariilor de aplicare în fabricarea de noi medicamente. Materiale şi
metode. Lucrări ştiinţifice publicate în Cochrane, teze de doctor, lucrari ştiinţifice din reviste naţionale şi internaționale de profil.
Sinteza lucrărilor ştiințifice. Rezultatele obţinute: Au fost studiate 11 lucrări stiinţifice în care sunt descrise ariile de utilizare a plantei
Lavandula angustifolia, precum şi descrierea compuşilor chimici care rămân nevalorificaţi după extragerea uliuli volatile. Importanță
prezintă compușii active, acizii triterpenici ursolic și oleanolic, care în condițiile Republicii Moldova pot fi obținuți în cantități
suficiente din deșeuri de levănțică. [1]. Activitatea biologică a derivaților de sinteză ai acizilor ursolic și oleanolic deseori este mai
pronunțată decât cea a compușilor inițiali, ceea ce face din acești compuși obiecte de studiu atrăgătoare. În present, studiile confirmă
că acidul ursolic are propietăți farmacologice diverse, cele mai recent descoperite sunt potențialul anitimicrobian, hipoglicemiant,
vasorelaxant și un activ luptător cu supraponderabilitatea și hipercolesterolemia [2,3]. Compușii polifenolici sunt consideraţi
ca fiind principii active în componenţa mai multor plante medicinale. Până în prezent sunt cunoscuți și descriși în literatură peste
4000 de polifenoli, care, deși din punct de vedere chimic sunt înrudiți prin faptul că în structura lor este omniprezent fenolul, sunt
împărțiți în mai multe subgrupe. Cercetătorii contemporani, atribuie polifenolilor un rol important, inclusiv în procesele de combatere
a instalării a patologiilor hepatice, cardiovasculare și împotriva dezvoltării celulelor neoplazice. Toate aceste proprietăți sunt
legate de capacitatea polifenolilor de a combate stresul oxidativ prin proprietățile sale antioxidante [4-11].



Objective of the study: The bibliographic study of scientific publications, which will include data on the study of the chemical
composition of Lavandula angustifolia waste, in order to identify areas of application in the manufacture of new drugs. Materials
and methods. Scientific papers published in Cochrane, doctoral theses, scientific papers from national and international journals.
Synthesis of scientific papers. Results:11 scientific papers have been studied describing the areas of use of the plant Lavandula angustifolia,
as well as the description of the chemical compounds that remain unvalidated after the extraction of volatile olives. The
active compounds are ursolic and oleanolic triterpene acids, which under the conditions of the Republic of Moldova can be obtained
in sufficient quantities from lavender waste. [1]. The biological activity of the ursolic and oleanolic acid synthesis derivatives is often
more pronounced than that of the parent compounds, making these compounds attractive objects of study. Currently, studies
confirm that ursolic acid has various pharmacological properties, the most recently discovered are antimicrobial, hypoglycemic,
vasorelaxant potential and an overweight and hypercholesterolemia fighter [2,3]. Polyphenolic compounds are considered as active
principles in the composition of several medicinal plants. Up to now, over 4000 polyphenols have been known and described
in the literature, which, although from a chemical point of view are related to the fact that their phenomenon is ubiquitous, are
divided into several subgroups. Contemporary researchers attribute an important role to polyphenols, including in the process of
combating the installation of liver, cardiovascular pathologies, and against the development of neoplastic cells. All these properties
are related to the ability of polyphenols to combat oxidative stress through its antioxidant properties [4-11].


Bibliografie/ Bibliography
1. Liu J. Oleanolic acid and Ursolic Acid: Research perspectives. J. Ethnopharmacol., 2005, 100 (1–2), 92–94.
2. Flores-Flores A, Hernández-Abreu O, Rios MY, León-Rivera I, Aguilar-Guadarrama B, Castillo-España P, Perea-Arango I, Estrada-Soto S. Vasorelaxant mode of
action of dichloromethane-soluble extract from Agastache mexicana and its main bioactive compounds. Pharm Biol. 2016 , 1-7.
3. Carvalho, F. B.; Boligon, A. A.; Athayde, M. L.; Rubin, M. A.; Ferreira, J.; Trevisan, G. Inhibitory effect of Scutia buxifolia extracts, fractions, and Ursolic Acid on
Na(+), K(+)-ATPase activity in vitro in membranes purified from rat hearts. J. Ethnopharmacol. 2016, 179, 45-54. doi: 10.1016/j.jep.2015.12.035.
4. Emile Andriambeloson et all. Laboratoire de Pharmacologie et Physiopathologie Cellulaires, Université Louis Pasteur de Strasbourg, URA CNRS 600 Faculté de
Pharmacie, BP 24, 67401 Illkirch-Cedex, France.
5. CrascÌ L. et al. Natural Antioxidant Polyphenols On Inflammation Management: Anti-glycation Activity Vs Metalloproteinases Inhibition. Critical Reviews in Food
Science and Nutrition. 2016.
6. Hussain T. et al. Oxidative Stress and Inflammation: What Polyphenols Can Do for Us? Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2016. – Т. 2016.
7. Silva, F. S. G.; Oliveira, P. J.; Duarte, M. F. Oleanolic, Ursolic, and Betulinic Acids as Food Supplements or Pharmaceutical Agents for Type 2 Diabetes: Promise or
Illusion? J. Agric. Food Chem., 2016, 64, 2991−3008.
8. Kaewthawee, N.; Brimson, S. The Effects of Ursolic Acid on Cytokine Production via the MAPK Pathways in Leukemic T-Cells”. EXCLI Journal, 2013, 12, 102–114.
9. Wang, X.; Zhang, F.; Yang, L.; Mei, Y.; Long, H.; Zhang, X.; Zhang, J.;, Qimuge-Suyila; Su, X. Ursolic acid inhibits proliferation and induces apoptosis of cancer cells
in vitro and in vivo. J. Biomed. Biotechnol., 2011, 419343. doi:10.1155/2011/419343
10. Baglin, I.; Mitaine-Offer, A.- C.; Nour, M.; Tan, K.; Cave, C.; M.- A. Lacaille-Dubois, M.- A. A Review of Natural and Modified Betulinic, Ursolic and Echinocystic Acid
Derivatives as Potential Antitumor and Anti-HIV Agents. Mini Rev. Med. Chem., 2003, 3 (6), 525-539.
11. Shishodia, S.; Majumdar, S.; Banerjee, S.; Aggarwal, B. B. “Ursolic acid inhibits nuclear factor-kappaB activation induced by carcinogenic agents through suppression
of IkappaBalpha kinase and p65 phosphorylation: correlation with down-regulation of cyclooxygenase 2, matrix metalloproteinase 9, and cyclin D1”. Cancer
Res., 2003, 63 (15): 4375–83.