Influența acidului tartric asupra procesului de anihilare a radicalilor liberi de către acidul ascorbic
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
929 13
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-15 14:07
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
542.06:[547.476.3+547.473.2] (1)
Chimie practică de laborator. Chimie de preparare și experimentală (138)
Chimie organică (484)
SM ISO690:2012
VICOL (ŞMIGON), Crina, DUCA, Gheorghe. Influența acidului tartric asupra procesului de anihilare a radicalilor liberi de către acidul ascorbic. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2020, nr. 1(56), pp. 39-43. ISSN 1857-0461. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.4094736
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 1(56) / 2020 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Influența acidului tartric asupra procesului de anihilare a radicalilor liberi de către acidul ascorbic

Influence of tartaric acid on the free radical scavenging activity of ascorbic acid

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.4094736
CZU: 542.06:[547.476.3+547.473.2]

Pag. 39-43

Vicol (Şmigon) Crina, Duca Gheorghe
 
Institutul de Chimie
 
 
Disponibil în IBN: 10 iunie 2020


Rezumat

Tartaric acid (AT) is an organic acid found in grapes and wines and known as a good preventive antioxidant and a metal chelation agent, used to ameliorate the quality of grape products. To prevent the oxidation of the coloring and organoleptic fractions of musts, juices and wines, ascorbic acid (AA) is also used in oenology. However, less information is provided about the synergistic influence of AT on the free radical scavenging activity of common antioxidants like AA. In this study, the contribution of different concentrations of tartaric acid on the antioxidant activity of ascorbic acid (AA), tested through the DPPH assay, is presented. Three different mixtures of AA – AT showed a significant synergistic effect of 1.20, 1.17 and 1.13. With the increase of AA concentration, the additive effect (1 and 0.99) was noticed. One antagonistic combination was also found.

Acidul tartric (AT) este un acid organic care se conține în struguri și vinuri și este cunoscut ca un eficient antioxidant preventiv și un agent de chelare a ionilor de metale, întrebuințat pentru menținerea și îmbunătățirea calității produselor din struguri. Pentru prevenirea oxidării fracțiilor colorante și organoleptice ale musturilor, sucurilor și vinurilor, în oenologie se utilizează și acidul ascorbic (AA). Cu toate acestea, există puține informații despre influența sinergică a AT asupra activității de anihilare a radicalilor liberi de către antioxidanții primari precum AA. În acest studiu este prezentată influența acidului tartric asupra activității antioxidante a acidului ascorbic, testată prin metoda radicalului 2,2-Difenil1-picrilhidrazil (DPPH). Astfel, trei amestecuri diferite de AA-AT au prezentat un efect sinergic (ES) semnificativ de 1,20, 1,17 și 1,13. Odată cu creșterea concentrației de AA, a fost observată apariția efectul aditiv (1 și 0,99). De asemenea, a fost găsită o combinație cu efect antagonist.

Cuvinte-cheie
tartaric acid, ascorbic acid, DPPH assay, synergism,

acid tartric, acid ascorbic, metoda DPPH, sinergie