Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
816 20 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-11-06 08:55 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
577.112:638.13/.138 (1) |
Bazele materiale ale vieții. Biochimie. Biologie moleculară. Biofizică (664) |
Întreținerea, creșterea și utilizarea insectelor și a altor astropode (159) |
SM ISO690:2012 VRABIE, Valeria, YAZLOVITSKA, Liudmila, CIOCHINĂ, Valentina, ROTARU, Stela. Comparative content of free aminoacids in pollen and honey. In: Buletin Ştiinţific. Revista de Etnografie, Ştiinţele Naturii şi Muzeologie (Serie Nouă) , 2019, nr. 30(43), pp. 71-78. ISSN 1857-0054. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Buletin Ştiinţific. Revista de Etnografie, Ştiinţele Naturii şi Muzeologie (Serie Nouă) | ||||||
Numărul 30(43) / 2019 / ISSN 1857-0054 | ||||||
|
||||||
CZU: 577.112:638.13/.138 | ||||||
Pag. 71-78 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Analiza comparativă a aminoacizilor din polenul de salcâm și mierea de salcâm și din polenul de floarea-soarelui și mierea de floarea-soarelui indică faptul că aminoacizii din miere nu întotdeauna provin completamente din polen, iar o parte a lor în miere derivă din activitatea fiziologică nemijlocită a albinei în procesul de prelucrare a nectarului în miere. Datele obținute privind conținutul total și spectrul cantitativ și calitativ al aminoacizilor în polenul de salcâm, polenul poliflor și polenul de floarea-soarelui, precum și din mierea de salcâm, mierea de tei și mierea de floarea-soarelui ne permit să argumentăm utilizarea direcționată a acestora în diferite scopuri terapeutice. Cunoașterea conținutului maxim de aminoacizi în diferite mostre de polen și de miere ar permite combinarea efectivă a acestora în obținerea produselor apicole îmbogățite cu aminoacizi, care ar avea efecte benefice sănătății prin suplinirea necesarului de aminoacizi, în special de aminoacizi esențiali. |
||||||
Cuvinte-cheie polen, miere, aminoacizi, sănătate, Pollen, honey, amino acids, health |
||||||
|
DataCite XML Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <resource xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xmlns='http://datacite.org/schema/kernel-3' xsi:schemaLocation='http://datacite.org/schema/kernel-3 http://schema.datacite.org/meta/kernel-3/metadata.xsd'> <creators> <creator> <creatorName>Vrabie, V.G.</creatorName> <affiliation>Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Yazlovitska, L.</creatorName> <affiliation>Черновицкий Национальный Университет им.Ю.Федьковича, Ucraina</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Ciochină, V.C.</creatorName> <affiliation>Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Rotaru, S.P.</creatorName> <affiliation>Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie, Moldova, Republica</affiliation> </creator> </creators> <titles> <title xml:lang='en'>Comparative content of free aminoacids in pollen and honey</title> </titles> <publisher>Instrumentul Bibliometric National</publisher> <publicationYear>2019</publicationYear> <relatedIdentifier relatedIdentifierType='ISSN' relationType='IsPartOf'>1857-0054</relatedIdentifier> <subjects> <subject>polen</subject> <subject>miere</subject> <subject>aminoacizi</subject> <subject>sănătate</subject> <subject>Pollen</subject> <subject>honey</subject> <subject>amino acids</subject> <subject>health</subject> <subject schemeURI='http://udcdata.info/' subjectScheme='UDC'>577.112:638.13/.138</subject> </subjects> <dates> <date dateType='Issued'>2019-08-01</date> </dates> <resourceType resourceTypeGeneral='Text'>Journal article</resourceType> <descriptions> <description xml:lang='ro' descriptionType='Abstract'><p>Analiza comparativă a aminoacizilor din polenul de salcâm și mierea de salcâm și din polenul de floarea-soarelui și mierea de floarea-soarelui indică faptul că aminoacizii din miere nu întotdeauna provin completamente din polen, iar o parte a lor în miere derivă din activitatea fiziologică nemijlocită a albinei în procesul de prelucrare a nectarului în miere. Datele obținute privind conținutul total și spectrul cantitativ și calitativ al aminoacizilor în polenul de salcâm, polenul poliflor și polenul de floarea-soarelui, precum și din mierea de salcâm, mierea de tei și mierea de floarea-soarelui ne permit să argumentăm utilizarea direcționată a acestora în diferite scopuri terapeutice. Cunoașterea conținutului maxim de aminoacizi în diferite mostre de polen și de miere ar permite combinarea efectivă a acestora în obținerea produselor apicole îmbogățite cu aminoacizi, care ar avea efecte benefice sănătății prin suplinirea necesarului de aminoacizi, în special de aminoacizi esențiali.</p></description> <description xml:lang='en' descriptionType='Abstract'><p>Comparative analysis of amino acids from acacia pollen and acacia honey and sunflower pollen and sunflower honey indicates that the amino acids in honey do not always come entirely from pollen, and some of their is derived from the direct physiological activity of the bee in the processing of honey from nectar. The data obtained on the total content and the quantitative and qualitative spectrum of the amino acids in acacia pollen, poly flower pollen and sunflower pollen, as well as acacia honey, lime honey and sunflower honey allow us to argue their direct use for different therapeutic purposes. Knowing the maximum content of amino acids in different pollen and honey samples will allow the effective combination of them in order to obtain the bee products enriched with amino acids and which would have beneficial health effects by filling the necessary amino acids, especially the essential ones.</p></description> </descriptions> <formats> <format>application/pdf</format> </formats> </resource>