Resursele agroecologice ale culturii viţei-de-vie pentru struguri de masă în localitatea Ialoveni
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
640 13
Ultima descărcare din IBN:
2023-09-15 12:48
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.86 (51)
Viticultură. Viță de vie. Vii (621)
SM ISO690:2012
MOCANU, Emilian, MELNIC, Rodica, POPA, Oxana, CAZMALÎ, Nicolai. Resursele agroecologice ale culturii viţei-de-vie pentru struguri de masă în localitatea Ialoveni. In: Revista Botanică, 2019, nr. 2(19), pp. 67-75. ISSN 1857-2367.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Botanică
Numărul 2(19) / 2019 / ISSN 1857-2367 /ISSNe 2587-3814

Resursele agroecologice ale culturii viţei-de-vie pentru struguri de masă în localitatea Ialoveni

The agroecological resources of grapevine cultivated for table grapes in Ialoveni

CZU: 634.86

Pag. 67-75

Mocanu Emilian, Melnic Rodica, Popa Oxana, Cazmalî Nicolai
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
Disponibil în IBN: 27 mai 2020


Rezumat

Prin cercetările efectuate în diferite regiuni ale zonelor viticole evidențiate pe glob, s-a stabilit că: vița-de-vie spontană s-a adaptat la condițiile de creștere din zona climatică moderat de caldă. Cu toate acestea, după transferul acestei culturi în mai multe raioane, condițiile naturale nu corespundeau cerințelor viței-de-vie, ceea ce a necesitat elaborarea și aplicarea noilor procese agrotehnice, cu ajutorul cărora s-au creat condiții favorabile pentru creșterea și fructificarea viței-de-vie, de exemplu: îngroparea viței-de-vie pentru iernare, fertilizare, irigare etc. [10,11]. În Republica Moldova, în ultimii ani, producția de struguri de masă a variat într-o măsură considerabilă, de la 70 mii tone (anul 2009) la 24,5 mii tone (anul 2010) și 71,3 mii tone sau 20 % din producția totală de struguri (anul 2015). În același timp, recolta medie de struguri pe republică pe unitate de suprafață - 1 ha - a fost de 4730 kg/ha (a. 2004), 1860 kg/ha (2006, 2010) și 6960 kg/ha (2015).

Through the research carried out in different regions of the wine-growing areas highlighted on Earth, it was established that: the spontaneous vine was adapted to the growing conditions in the forests of the moderately warm climatic zone. However, after the transfer to the crop in several districts, the natural conditions did not correspond to the requirements of the vines, which required the elaboration and application of the new agro-technical processes, with the help of which favorable conditions were created for the growth and fruiting of the vines, for example the burial of the vines. for wintering, fertilization, irrigation, etc. [10,11]. In the Republic of Moldova, in the last years, the global production of grapes for mass has varied to a considerable extent 70 thousand tons (year 2009), 24.5 thousand tons (year 2010) and 71.3 thousand tons or 20% of the global grape production (year 2015). At the same time, the average grape harvest per republic per unit area - 1 ha was 4730 kg / ha (a. 2004), 1860 kg / ha (2006, 2010) and 6960 kg / ha (2015).

Cuvinte-cheie
resurse agroecologice, viţa de vie, Struguri de masă, productivitate,

agro-ecological resources, Grapevine, Productivity