Valorificarea monumentelor istorice/situri arheologice – trasee cultural istorice (Studiu de caz: Cetatea Turnu – cod LMI:TR-I-s-A-14229)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
430 12
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-01 10:34
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
CZU:719(498) (1)
Sistematizare fizică. Sistematizare regională, urbană și rurală. Urbanism. Peisaje. Parcuri. Grădini (185)
SM ISO690:2012
NEDELCUTA-APOPE, Ștefan. Valorificarea monumentelor istorice/situri arheologice – trasee cultural istorice (Studiu de caz: Cetatea Turnu – cod LMI:TR-I-s-A-14229). In: Sesiune națională cu participare internațională de comunicări științifice studențești, Ed. 24, 15 februarie 2020, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2020, Ediția 24, Vol.2, pp. 83-84. ISBN 978-9975-142-89-2.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sesiune națională cu participare internațională de comunicări științifice studențești
Ediția 24, Vol.2, 2020
Sesiunea "Sesiune naţională de comunicări ştiinţifice studenţeşti"
24, Chișinău, Moldova, 15 februarie 2020

Valorificarea monumentelor istorice/situri arheologice – trasee cultural istorice (Studiu de caz: Cetatea Turnu – cod LMI:TR-I-s-A-14229)

CZU: CZU:719(498)

Pag. 83-84

Nedelcuta-Apope Ștefan
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 8 mai 2020


Rezumat

Un sistem informațional geografic (GIS) ne permite vizualizarea, interogarea, analiza și interpretarea datelor cu scopul de a înțelege relații, modele și tendințe. În arheologie, programele de GIS au fost folosite pentru stocarea și gestiunea proprietăților geografice ale datelor (obiecte, complexe, situri etc.) situate deasupra sau sub supra­fața solului, respectiv pentru capacitatea de analiză statistică, mana­gementul și vizualizarea datelor arheologice cu atribute spațiale.Patrimoniul cultural imobil din județul Teleorman cuprinde 393 de mo­numente istorice, situri arheologice, ansambluri urbane, rurale și arhi­tecturale înscrise în Lista Monumentelor Istorice din România, 891 de situri arheologice înscrise în Repertoriul Arheologic Național și peste 1.200 de situri arheologice reperate prin activitatea comună a Direcției Județene pentru Cultură Teleorman și a Muzeului Județean Te­leorman.Cercetarea de față urmărește punerea în valoare a acestui patrimo­niu și invită pe cei interesați la cunoașterea lui și la utilizarea unor hărți necesare pentru orientare și pentru o minimă informare. El se poate adresa deopotrivă și deținătorilor de bunuri de patrimoniu cultural, în special autorităților publice județene și locale, cu speranța unei mai mari implicări în semnalizarea, marcarea și, mai ales, în finanțarea lucrărilor de conservare și protejare a acestora.Cetatea Medievală Turnu de la Turnu Măgurele este amplasată la 1 km Est depărtare de Olt și 3 km SV de oraș, în apropierea Dunării, la 500 m nord de Dunăre. A fost construită, cel mai probabil, la sfârșitul secolului al XIV-lea de către Mircea cel Bătrân ca parte a sistemului de fortificații antiotomane de la nord de Dunăre. La începutul seco­lu­lui al XV-lea, Cetatea Turnu ajunge din nou în stăpânirea Imperiului Otoman și este transformată în kaza – unitate militar-economică, supusă unor anumite reglementări fiscale și administrative.