Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
795 20 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-12-06 21:08 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
613.2(478) (4) |
Dietă. Principii de nutriţie aplicate la hrană şi alimente (181) |
SM ISO690:2012 TOMACINSCHII, Angela. Cunoștințele și atitudinile populației adulte din Republica Moldova privind riscurile alimentației nesănătoase. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină , 2020, nr. 1(83), pp. 70-74. ISSN 1729-8687. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină | ||||||
Numărul 1(83) / 2020 / ISSN 1729-8687 /ISSNe 2587-3873 | ||||||
|
||||||
CZU: 613.2(478) | ||||||
Pag. 70-74 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Alimentația dezechilibrată este principala cauză a bolilor grave ce apar în prezent la nivel global. Unele studii au demonstrat că, de regulă, oamenii sunt conștienți în ceea ce privește alimentația, însă cunosc slab legăturile dintre dietă și boală. Ne-am propus să cercetăm cunoștințele privind consecințele alimentației nesănătoase, aserțiunile corespunzătoare obezității și atitudinea față de regimul alimentar în rândul populației adulte din Republica Moldova. Studiul realizat este unul descriptiv, transversal, bazat pe interviu și pe consimțământul informat. Eșantionul a cuprins 1200 de persoane adulte. Analiza statistică a datelor a presupus: analiză de frecvențe și comparații de grup. Datele au fost interpretate în bază semnifi cației statistice (p<0,05) la intervalul de confi dență 95%. Majoritatea respondenților au indicat drept consecințe ale greșelilor alimentare obezitatea (70,3±1,32%) și diabetul zaharat (62,0±1,40%). În ceea ce ține de cunoștințele privind aserțiunile legate de obezitate, majoritatea (63,8±1,39%) persoanelor chestionate au menționat lipsa de energie și oboseala. Cercetarea nu a determinat diferențe între afi rmațiile legate de obezitate și categoriile indicelui masei corporale (IMC). Practic fi ecare al doilea (45,4%) dintre subiecții luați în studiu au specifi cat că urmează diete speciale. Motivele respectării dietelor au variat între grupuri. Majoritatea (74,2%) din cei care au raportat că urmează diete în perioada postului religios au fost cu IMC ≥25,0 kg/m2. În general, populația R. Moldova a indicat drept consecințe ale greșelilor alimentare obezitatea și diabetul zaharat. Nu s-au determinat diferențe între afi rmațiile legate de obezitate și categoriile IMC. Populația adultă tinde să respecte diete speciale, însă acestea sunt dezechilibrate și determinate de motive extrinseci. |
||||||
Cuvinte-cheie alimentație nesănătoasă, dietă, indicele masei corporale, unhealthy eating, diet, body mass index, нездоровое питание, диета, индекс массы тела |
||||||
|
Crossref XML Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <doi_batch version='4.3.7' xmlns='http://www.crossref.org/schema/4.3.7' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi:schemaLocation='http://www.crossref.org/schema/4.3.7 http://www.crossref.org/schema/deposit/crossref4.3.7.xsd'> <head> <doi_batch_id>ibn-102861</doi_batch_id> <timestamp>1714007486</timestamp> <depositor> <depositor_name>Information Society Development Instiute, Republic of Moldova</depositor_name> <email_address>idsi@asm.md</email_address> </depositor> <registrant>Asociaţia Economie, Management şi Psihologie în Medicină</registrant> </head> <body> <journal> <journal_metadata> <full_title>Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină </full_title> <issn media_type='print'>17298687</issn> </journal_metadata> <journal_issue> <publication_date media_type='print'> <year>2020</year> </publication_date> <issue>1(83)</issue> </journal_issue> <journal_article publication_type='full_text'><titles> <title>Cunoștințele și atitudinile populației adulte din Republica Moldova privind riscurile alimentației nesănătoase</title> </titles> <contributors> <person_name sequence='first' contributor_role='author'> <given_name>Angela</given_name> <surname>Tomacinschii</surname> </person_name> </contributors> <publication_date media_type='print'> <year>2020</year> </publication_date> <pages> <first_page>70</first_page> <last_page>74</last_page> </pages> </journal_article> </journal> </body> </doi_batch>