Evaluarea resurselor de umezeală şi productivitatea sfeclei de zahăr pe teritoriul Republicii Moldova
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
527 1
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-06 17:47
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
551.583.1.634.1 (6)
Meteorologie (478)
SM ISO690:2012
NEDEALCOV, Maria, RĂILEANU, Valentin, COJOCARI, Rodica, CRIVOVA, Olga, COICEANU, Ana. Evaluarea resurselor de umezeală şi productivitatea sfeclei de zahăr pe teritoriul Republicii Moldova. In: Cadastru şi drept, 30 septembrie 2011, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2011, Vol.30, pp. 184-187. ISBN 978-9975-64-125-8.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Cadastru şi drept
Vol.30, 2011
Conferința "Cadastru şi drept"
Chişinău, Romania, 30 septembrie 2011

Evaluarea resurselor de umezeală şi productivitatea sfeclei de zahăr pe teritoriul Republicii Moldova

CZU: 551.583.1.634.1

Pag. 184-187

Nedealcov Maria1, Răileanu Valentin1, Cojocari Rodica1, Crivova Olga1, Coiceanu Ana2
 
1 Institutul de Ecologie, Geografie, Geologie şi Seismologie al AŞM,
2 Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi
 
 
Disponibil în IBN: 4 mai 2020


Rezumat

Dry Periods Index (Izu) is proposed for usage in order to estimate adequately actual humidification resources. It was stated that in Republic's North, Briceni Region, this index constituted significant value of 3.4 in 2009 which indicates dangerous dry period installment in May - August interval. Sugar beet crop has been doubly reduced comparatively with 2008, when Izu constituted just 1.3.  Obtained results demonstrate us this index's usability in conditions of climatic changes. Geographical Informational Sistems as investigation tool allows simultaneously and operatively processing of empirical data and distribute them in space according to local physical and geographical factors on administrative region’s level.

Cuvinte-cheie
Agrometeorological conditions, Dry Periods Index ( Izu), Geographical Informational Sistems, Humidification resources, Seleaninov’s hydrothermic coefficient (CHT), Spatial evaluation, sugar beet