Influenţa temperaturii la procesul de germinare a conidiilor de Monilinia Spp. in vitro
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
338 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-09 16:14
SM ISO690:2012
FOCŞA, Elena. Influenţa temperaturii la procesul de germinare a conidiilor de Monilinia Spp. in vitro. In: Genetica și fiziologia rezistenței plantelor, 21 iunie 2011, Chişinău. 2011, p. 134. ISBN 978-9975-78-994-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Genetica și fiziologia rezistenței plantelor 2011
Conferința "Genetica şi fiziologia rezistenţei plantelor"
Chişinău, Moldova, 21 iunie 2011

Influenţa temperaturii la procesul de germinare a conidiilor de Monilinia Spp. in vitro


Pag. 134-134

Focşa Elena
 
Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 13 aprilie 2020


Rezumat

Monilinia spp. cauzeză prejudicii considerabile la culturile pomicole. În cazul când condiţiile sunt favorabile dezvoltării bolii după recoltare, pierderile, de obicei ating valoarea de 80% şi mai mult. Important este că, după recoltarea fructelor, atacul acestor patogeni nu poate fi controlat prin tratamente cu produse chimice, ele fi ind nepermise pentru aplicare, mai cu seamă în ţările UE. Cunoaşterea condiţiilor de germinare a acestor patogeni este necesară pentru a urmări comportamentul lor în condiţii naturale, pentru cunoaşterea cerinţelor ecologice şi interacţiunea lor cu altte microorganisme, precum şi folosirea acestor date pentru elaborarea a noi modele de prognoză a dezvoltării bolilor cauzate de patogenii studiaţi.Cunoaşterea factorilor care determină supravieţuirea patogenilor trebuie să stea la baza elaborării strategiei de gestionare şi control a acestora. Temperatura este unul din cei mai importanţi (vizavi de umiditatea relativă) factori abiotici care determină potenţialul de germinare a conidiilor şi răspândirea acestora. Scopul acestui studiu a fost de a determina efectul factorului termic asupra procesului de germinare a conidiilor pentru M .fructigena şi M. cinerea. S-a evaluat efectul temperaturii (10-35°C) la procesul de germinare a conidiilor şi durata acestuia pentru Monilinia fructigena Honey şi Monilinia cinerea. Tulpina M. fructigena a fost izolată din fructe de măr afectate de putregai şi menţinute pe mediu agarizat pe bază de malţ de bere. Inoculul a fost cultivat pe plăci Petri şi incubat în termostat la t° -25°C în întuneric. După incubare, conidiile au fost suspendate în apă distilată sterilă. Pentru studierea procesului de germinare, suspensia de conidii a fost plasată în palete cu volumul de 2cm3 şi incubată în termostat la diferite regimuri de temperatură (10, 15, 20, 25, 30, 35) C°. Analogic, s-a procedat şi pentru izolatul de M. cinerea, care a fost colectat din pomii de cais afectaţi de monilioză. Studiul microscopic a fost efectuat la 30″, 60″, 120″, 240″. Conidiile au fost considerate germinate atunci, când tubul germenului era egal sau mai mare decât cel mai mic diametru al conidiei. Perioada fazei de germinare a conidiilor s-a considerat încheiată atunci când procentul de germinare al conidiilor a depăşit 10%. Circa 80% din totalul de conidii viabile germinează la temperatura de 24-25°C pentru Monilinia fructigena Honey, cu expoziţia de 2 ore, pentru Monilinia cinerea – aproximativ 4 ore. Germinarea nu s-a produs la temperaturi mai joase de 10°C şi mai înalte de 35°C. Procesul de germinare este semnifi cativ infl uenţat de temperatură. Atunci când condiţiile de temperatură au fost sub nivelul optim (24-25°C), procentul de germinare a fost mai mic. Trebuie de menţionat că nivelul de 100% de germinare a conidiilor nu a fost atins chiar şi în condiţiile optimale de temperatură. În rezultatul studiului a devenit evident că vizavi de factorul termic, în procesul de germinare a conidiilor umiditatea relativă are un rol foarte important, astfel infl uenţa acestor factori abiotici trebuie studiată în complexitate.