Metoda de îmbunătăţire a calităţilor germinative a seminţelor de ceapă
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
443 2
Ultima descărcare din IBN:
2023-05-09 01:13
SM ISO690:2012
BOTNARI, Vasile, CHINTEA, Pavel, BOROVSKAIA, Alla. Metoda de îmbunătăţire a calităţilor germinative a seminţelor de ceapă. In: Genetica și fiziologia rezistenței plantelor, 21 iunie 2011, Chişinău. 2011, p. 126. ISBN 978-9975-78-994-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Genetica și fiziologia rezistenței plantelor 2011
Conferința "Genetica şi fiziologia rezistenţei plantelor"
Chişinău, Moldova, 21 iunie 2011

Metoda de îmbunătăţire a calităţilor germinative a seminţelor de ceapă


Pag. 126-126

Botnari Vasile, Chintea Pavel, Borovskaia Alla
 
Institutul de Genetica şi Fiziologie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 13 aprilie 2020


Rezumat

Este cunoscut că amplituda instabilităţii recoltelor la culturile legumicole se caracterizează în ultimii ani printr-o creştere continuă. Calamităţile naturale, cauzate de temperaturile extremale, iernile aspre sau calde, secetă şi arşiţă etc., provoacă mari fl uctuaţii asupra productivităţii culturilor agricole şi calităţii recoltelor. Pentru diminuarea consecinţelor nedorite, reglării proceselor de creştere şi dezvoltare a plantelor în deosebi în condiţii stresogene, protecţiei acestora de boli şi dăunători deseori sunt utilizate substanţe biologice active. Scopul lucrării în cauză constă în lărgirea sortimentului de substanţe biologic active cu efect benefi c asupra activizării proceselor fi ziologice în stare să asigure o majorare semnifi cativă a energiei germinative a seminţelor de ceapă care va conduce la sporirea productivităţii şi calităţii recoltei. În scopul activizării proceselor de încolţire a seminţelor cu dimensiuni mici, a fost studiată acţiunea preparatului Pavstim asupra germinării seminţelor de ceapă înainte de semănat. Glicozida steroidică Pavstim este un preparat sumar care se obţine la extragerea cu alcool de 70% prin fi erbere din frunze de degeţel roşu (Digitalis purpurea L.), care se supun procesului de extragere de 5 ori cu alcool. Extractele obţinute se comasează, apoi se distilează, iar din restul apos glicozida se extrage în continuare cu cloroform în amestec cu apă şi n-butanol. Extractele de butanol se unesc şi se distilează. Restul se dizolvă din nou în etanol şi se prelucrează cu acetonă, se fi ltrează, iar precipitatul obţinut se usucă până la praf. Cercetările s-au efectuat în condiţii de laborator, ca obiect de studiu au servit seminţele de ceapă comună (Allium cepa L.) a soiului Diamant. Pentru aceasta înainte de semănat o parte din seminţe au fost înmuiate timp de 5 minute în soluţie apoasă a glicozidei Pavstim în concentraţii de 0,001%, 0,005%, 0,01% şi 0,05%. Altă parte de seminţe au fost înmuiate în acelaşi mod în soluţie apoasă de Moldstim în concentraţii analogice. În calitate de martor au servit seminţele înmuiate în apă distilată. În fi ecare variantă au fost tratare câte 100 de seminţe în 4 repetări. Încolţirea seminţelor a fost efectuată în termostat la o temperatură de 25°C în cutiile Petri cu hârtie de fi ltru. Germinaţia a fost verifi cată în a 5-a şi a 10-a zi de la tratare şi expunere la încolţire. Rezultatele cercetărilor efectuate demonstrează că înmuierea seminţelor în soluţie diluată a glicozidei Pavstim sporeşte energia de creştere a seminţelor cu 9,3-19,3% în comparaţie cu martorul, iar facultatea germinativă – cu 1,3-4,0%. La tratarea în soluţie de Moldstim energia de creştere şi facultatea germinativă a seminţelor a sporit corespunzător cu 8,8-17,8% şi 0,5-3,0%. Rezultatele obţinute demonstrează că preparatul Pavstim stimulează procesele fi ziologice şi majorează semnifi cativ energia germinativă a seminţelor de ceapă. Cel mai înalt procent al seminţelor încolţite s-a evidenţiat la tratarea cu soluţie de Pavstim în concentraţie de 0,01% care asigură o majorare în a 5-a zi de germinaţie, cu 19,3% faţă de martor. S-a dovedit că preparatul Pavstim reduce semnifi cativ termenul de încolţire a seminţelor, ceea ce va asigura, în condiţii de câmp, apariţia mai rapidă şi mai uniformă a plantulelor, precum şi formarea bulbilor de aceleaşi dimensiuni. Datorită accelerării proceselor de creştere în fazele iniţiale de dezvoltare a plantelor şi calităţii înalte a bulbilor (omogenitate şi masă sporită), se creează premize pentru sporirea recoltelor la cultivarea cepei comune din seminţe. Stimularea seminţelor are o importanţă deosebită pentru perfecţionarea tehnologiei de cultivare a cepei dat fi ind faptul că în condiţiile noastre în perioada de după semănat sunt frecvente cazurile de formare a crustei care împiedică apariţia plantelor din seminţe cu energie de creştere redusă. Pentru combaterea crustei se efectuează udări suplimentare în perioada de apariţie a plantelor care conduc la tasarea solului, înrăutăţirea condiţiilor de creştere şi dezvoltare a plantelor, majorarea preţului de cost al producţiei.