Managementul cetoacidozei diabetice
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
966 44
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-14 20:14
SM ISO690:2012
TĂZLĂVAN, Tatiana, COJOCARU, Victor, MORARU, Elena. Managementul cetoacidozei diabetice. In: Arta Medica , 2007, nr. 1(22), pp. 39-41. ISSN 1810-1852.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Arta Medica
Numărul 1(22) / 2007 / ISSN 1810-1852 /ISSNe 1810-1879

Managementul cetoacidozei diabetice

Pag. 39-41

Tăzlăvan Tatiana, Cojocaru Victor, Moraru Elena
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 11 decembrie 2013


Rezumat

Cetoacidoza diabetică reprezintă o complicaţie severă a diabetului zaharat. Cauzele principale ale cetoacidozei diabetice sunt procesele infecţioase, tratamentul inadecvat, infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale etc. Criteriile de diagnostic ale cetoacidozei diabetice sunt: concentraţia plasmatică a glucozei peste 13,9 mmoli/l, pH sângelui arterial mai mic de 7,3, nivelul bicarbonatului seric sub 18 mmoli/l, prezenţa corpilor cetonici în sânge şi urină. Tratamentul de elecţie reprezintă administrarea insulinei intravenos şi rehidratarea adecvată. Este necesară suplinirea deficitului de potasiu şi fosfaţi. Administrarea de bicarbonat de sodiu este necesară numai la un pH<7,0.

Diabetic ketoacidosis is a severe complication of diabetus mellitus. The most common causes of diabetic ketoacidosis are infections, insulin omissions and myocardial infarction. Diagnostic criteria of diabetic ketoacidosis are: blood glucose concentration above 13,9 mmol/l, the pH level less than 7,3, bicarbonate level – 18 mmol/l or less. The mainstays of therapy are intravenous insulin and fluid replacement. Potassium and phosphorous may need to be replaced. No bicarbonate is necessary if pH>7,0.