APEL DE PARTICIPARE la cea de-a 2-a ediție a Conferinței naționale „Știința Deschisă în Republica Moldova”, Chișinău, 26-27 Mai 2022 | Instrument Bibliometric National
Închide

APEL DE PARTICIPARE la cea de-a 2-a ediție a Conferinței naționale „Știința Deschisă în Republica Moldova”, Chișinău, 26-27 Mai 2022

 Știința Deschisă este o provocare pentru cercetare cum nu a mai existat de-a lungul istoriei cercetării mondiale. Odată cu dezvoltarea tehnologiilor informatice, dar și a schimbărilor climatice sau a sănătății globale, nevoia de colaborare, interacțiune, rapiditate a mișcării și a reproducerii informației a crescut progresiv. Conform ultimelor tendințe, toți agenții din sfera științei (cercetătorii, instituțiile de cercetare, finanțatorii, furnizorii de servicii și infrastructurile, factorii de decizie politică) urmează să se implice în implementarea Științei Deschise, pentru a spori impactul global al cercetărilor.

 

În scopul promovării și însușirii bunelor practici în domeniu, Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova organizează ediția a 2-a a Conferinței naționale „Știința Deschisă în Republica Moldova” (în cadrul proiectului 21.70105.40ȘD Stimularea angajamentului Republicii Moldova în Știința Deschisă: suport metodologic și aplicativ), care se va desfășura în zilele de 27-28 octombrie 2022.
 

Aria tematicilor este foarte generoasă, cuprinzând cele mai variate aspecte, de la aprobarea politicilor în domeniu, susținerea inițiativelor și elaborarea indicatorilor de generație nouă care privesc Știința Deschisă și încheind cu beneficiile, riscurile și impactul practicilor Științei Deschise. Sunt invitați toți cercetătorii interesați de problematicile anunțate.
 

Data limită de trimitere a formularului de participare este 20 februarie 2022, iar data limită de prezentare a materialelor este 30 aprilie 2022.
 

Pentru mai multe detalii, accesați pagina web a conferinței.
 

Ediția I a Conferinței științifice naționale „Știința Deschisă” s-a desfășurat la 22 noiembrie 2018, fiind organizată de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale în colaborare cu Consorțiul REM (Resurse Electronice pentru Moldova) (a se vedea pagina web a conferinței, ediția I, 2018). În cadrul IDSI a fost editat vol. Știința deschisă în Republica Moldova: Studiu = Open science in the Republic of Moldova: Study.