IBN este acum înregistrat în OpenDOAR și ROAR - resurse internaționale de referință | Instrument Bibliometric National
Închide

IBN este acum înregistrat în OpenDOAR și ROAR - resurse internaționale de referință

La 31 octombrie, Instrumentul Bibliometric Național (IBN) a fost înregistrat în OpenDOAR, ceea ce contribuie la creșterea nivelului de vizibilitate a publicațiilor științifice în Acces Deschis ale cercetătorilor din Republica Moldova.

 

OpenDOAR (Directory of Open Access) este un directoriu global al repozitoriilor academice cu acces deschis, care asigură controlul calității acestora. Acesta permite identificarea, navigarea și căutarea repozitoriilor, pe diverse criterii precum locația, tipul de software utilizat sau tipul de conținut. Fiind lansat în 2005 și actualmente menținut de JISC (Marea Britanie), OpenDOAR a înregistrat o creștere constantă de-a lungul timpului și conține în prezent 3781 repozitorii din toată lumea, dintre care 8 din Republica Moldova.

 

Totodată la 4 iunie 2018, IBN a fost înregistrat în ROAR (Registry of Open Access Repositories). Astfel, până în prezent în ROAR au fost înregistrate 11 repozitorii din Republica Moldova.

 

Obiectivul ROAR este de a promova dezvoltarea accesului deschis prin furnizarea de informații în timp util despre creșterea și statutul repozitoriilor la nivel global. Accesul deschis la rezultatele cercetării sporește impactul cercetării, făcând-o mai productivă și mai eficientă. La moment în ROAR sunt incluse 4693 de repozitorii.

 

Reamintim că începând cu 1 februarie 2016, IBN este inclus în clasamentul internațional WEBOMETRICS. IBN se află într-o companie onorantă cu cele mai bune biblioteci online din lume, precum ResearchGate, Cyberleninka, Academia.edu, fiind unica instituţie de profil prezentă în clasament din spaţiul românesc.