Criterii actuale în ameliorarea varietală a caisului
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
584 5
Ultima descărcare din IBN:
2023-02-11 23:32
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.21:(478.9-13) (1)
Stone fruits. Drupes in general (203)
SM ISO690:2012
PÎNTEA, Maria. Criterii actuale în ameliorarea varietală a caisului. In: Genetica, fiziologia şi ameliorarea plantelor: conferinţă ştiinţifică internaţională , Ed. 6, 23-24 octombrie 2017, Chişinău. Chişinău: "Print-Caro" SRL, 2017, Ediția 6, pp. 59-61. ISBN 978-9975-56-463-2.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Genetica, fiziologia şi ameliorarea plantelor
Ediția 6, 2017
Conferința "Genetica, fiziologia şi ameliorarea plantelor, "
6, Chişinău, Moldova, 23-24 octombrie 2017

Criterii actuale în ameliorarea varietală a caisului

CZU: 634.21:(478.9-13)

Pag. 59-61

Pîntea Maria
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
Disponibil în IBN: 17 decembrie 2019


Rezumat

Creation and selection of the new apricot varieties and hybrids characterized by valuable biological and agronomical traits are the aim of apricot Moldovan breeding program. Another task is related to the introduction and implementation of new foreign more adaptable and marketable genotypes. That enrich and diversified actual registered for multipication in Republic of Moldova assortment and ensured the continuity of the breeding program for Prunus armeniaca L. New local varieties Vasile Cociu, Codrean as well as introduced Orangered, Faralia and Pincot (cultivated on the rootstock Prunus armeniaca L. with irrigation) there are more used in establishment of the new Moldovan industrial private plantations. 

Cuvinte-cheie
apricot varieties, Breeding, program, traits, fruits