Analiza unor parametri fizico-chimici şi senzoriali pentru vinuri româneşti şi cipriote
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
1300 100
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-11 13:27
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
663.21:57.013(498+564.3) (1)
Wine. Winemaking. Oenology (442)
General laws. Theoretical aspects. Characteristics. Properties (19)
SM ISO690:2012
LUCHIAN, Camelia Elena, SCUTARAȘU, Elena-Cristina, COTEA, Valeriu, POPÎRDĂ, Andreea, COLIBABA, Lucia-Cintia. Analiza unor parametri fizico-chimici şi senzoriali pentru vinuri româneşti şi cipriote. In: Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor: Simpozionului Ştiinţific Internaţional „Horticultura modernă – realizări şi perspective”, 1-2 octombrie 2018, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2018, Vol. 47, pp. 335-340. ISBN 978-9975-64-296-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor
Vol. 47, 2018
Conferința "Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor"
Chișinău, Moldova, 1-2 octombrie 2018

Analiza unor parametri fizico-chimici şi senzoriali pentru vinuri româneşti şi cipriote

CZU: 663.21:57.013(498+564.3)

Pag. 335-340

Luchian Camelia Elena, Scutarașu Elena-Cristina, Cotea Valeriu, Popîrdă Andreea, Colibaba Lucia-Cintia
 
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi
 
 
Disponibil în IBN: 21 noiembrie 2019


Rezumat

În vederea realizării acestei lucrări au fost analizate atât din punct de vedere senzorial 335 cât şi fizico-chimic vinuri albe aparţinând podgoriei Cotnari (Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească şi Frâncuşă), cât şi vinuri de origine cipriotă (Xynisteri, Saint Pantelimon, Morokanella, Promara). În urma analizei senzoriale s-a remarcat în cazul vinurilor cipriote un caracter mai intens vegetal (în special la vinul Morokanella), pentru vinul Promara fiind bine evidențiat caracterul mineral. Dintre vinurile românești s-a remarcat Tămâioasa românească pentru aromele intense de fân cosit și ușoare note de flori de câmp, dar și Grasa de Cotnari pentru aromele de citrice și fructe exotice. Analizele fizico – chimice au fost realizate în laboratorul de oenologie din cadrul USAMV Iaşi, conform prevederilor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului şi au vizat următorii parametri: -dioxidul de sulf liber şi total (mg/L), analiză ce a scos în evidență faptul că vinurile provenite din Cipru prezintă un conţinut cu mult redus de dioxid de sulf (liber sau total) comparativ cu vinurile din România, valorile variind între 5.71 mg/L liber şi 47.71 mg/L total în cazul vinului Morokanella, iar valoarea cea mai mare înregistrându-se pentru Tămâioasa Românească 2008 (38.4 mg/ l liber şi 161.2 mg/ l total); -aciditatea volatilă (g/L acid acetic) şi totală (g/L acid tartric) sunt paramentri ce au indicat de asemenea valorile cele mai mici în cazul vinurilor cipriote (Morokanella înregistrând cea mai scăzută valoare - 4.72 g/L ac. tartric), comparativ cu cele românești (Grasa de Cotnari cea mai ridicată - 7.1 g/L ac. tartric); -concentraţia alcoolică (% vol alc.) a înregistrat valori variind între 11.5 % vol. alc., cum este cazul vinului Promara și 16.67 % vol. alc. pentru Grasa de Cotnari; -densitatea (dr) a indicat cea mai scăzută valoare pentru vinul Xynisteri (Saint Pantelimon), în timp ce Tămâioasa românească a dat cea mai mare valoare; -zahahurile reducătoare (g/L) este indicele ale cărui valori au variat între 1.28 g/L (vinul Xynisteri) și 62.1 g/L (Tămâioasă Românească). -extractul sec nereducător (g/L), indice ale cărui valori - atât minimă cât și maximă - au fost înregistrate la două vinuri cipriote: Saint Pantelimon (13.37 g/L) și Xynisteri (23.72 g/L).

Cuvinte-cheie
Vin, Analiză senzorială, analiza fizico-chimică, Tămâioasă Românească, Xynisteri