Producţia şi calitatea soiului de grâu comun de toamnă „Blagodarka Odesskaya” în experienţe polifactoriale
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
687 7
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-16 01:03
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
633.11”324”:631.526.32 (2)
Cereals. Grain crops (678)
Agricultural operations (1225)
SM ISO690:2012
STARODUB, Victor, TABACARI, Ruslan. Producţia şi calitatea soiului de grâu comun de toamnă „Blagodarka Odesskaya” în experienţe polifactoriale. In: Ştiinţa Agricolă, 2019, nr. 1, pp. 17-20. ISSN 1857-0003.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 1 / 2019 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Producţia şi calitatea soiului de grâu comun de toamnă „Blagodarka Odesskaya” în experienţe polifactoriale

Yield and quality of the common winter wheat variety „Blagodarka Odesskaya” in polifactorial experiences

CZU: 633.11”324”:631.526.32

Pag. 17-20

Starodub Victor, Tabacari Ruslan
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 22 octombrie 2019


Rezumat

The objective of this paper was to analyze the crop yield of the common winter wheat variety „Blagodarka Odesskaya” in relation to three factors: sowing date, sowing rates and forerunner crops (pea for seeds, sunflower and maize for grain). Under the conditions of the agricultural year 2017/2018 the forerunner pea crop (grown for split peas) was found to be more beneficial than sunflower and maize for grain and it ensured the highest wheat yield (6178.8 kg/ha) due to more favorable conditions for plant growth and development. The yield of wheat kernels after the forerunner sunflower crop constituted 3511.9 kg/ha and after maize for grain – 3780.8 kg/ha or respectively by 2666.9 kg/ha and 2398.0 kg/ha less. By its protein and gluten content the obtained wheat grain belongs to class B (precious wheat). Strong wheat with a protein content of over 14% was obtained after pea for seeds at the sowing rates of 6.0 million viable seeds per hectare when sowing was done at admissible time.

Această lucrare are ca obiectiv analiza producției de boabe a soiului de grâu comun de toamnă Blagodarka Odesskaya în funcție de 3 factori: epoca de semănat, norma de semănat şi culturile premergătoare (mazăre pentru semințe, floarea-soarelui şi porumb pentru boabe). În condițiile anului agricol 2017/2018, premergătorul mazăre pentru semințe s-a dovedit a fi mai avantajos în comparație cu floarea-soarelui și porumb pentru boabe, asigurând cea mai mare recoltă de grâu (6178,8 kg/ha) datorită condițiilor mai favorabile pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor. Producția de grâu după premergătorul floarea-soarelui a constituit 3511,9 kg/ha, iar după porumb pentru boabe 3780,8 kg/ha, ceea ce este cu 2666,9 kg/ha și, respectiv, 2398,0 kg/ha mai puțin. După conținutul de proteine şi gluten, grâul obținut aparține clasei B (grâu prețios). Grâu puternic, cu conținutul de proteină peste 14% s-a obținut după premergătorul mazăre pentru semințe la norma de semănat de 6,0 mil. semințe viabile la hectar.

Cuvinte-cheie
Triticum aestivum, sowing date, Sowing rate, Forerunner crop, Crop Yield, Protein, gluten,

Triticum aestivum, Epoca de semănat, Normă de semănat, Cultură premergătoare, producţie, proteină, Gluten