Typology of agritourism
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
864 14
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-13 09:03
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
338.1 (286)
Economic situation. Trade cycle. Development of economic structure. Growth (276)
SM ISO690:2012
TACU, Georgiana. Typology of agritourism. In: EcoSoEn, 2019, nr. 1-2, pp. 87-95. ISSN 2587-344X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
EcoSoEn
Numărul 1-2 / 2019 / ISSN 2587-344X /ISSNe 2587-425X

Typology of agritourism

Tipologii ale agroturismului

CZU: 338.1
JEL: L80, L83, Q13, Q19

Pag. 87-95

Tacu Georgiana
 
 
Disponibil în IBN: 5 septembrie 2019


Rezumat

The paper presents definitions and typologies of agritourism, discussing the similarities and differences between them. Squashing grapes into a vat, herding the sheep to the pasture lands or making cottage cheese, all traditional countryside activities are, for many urban dwellers, exciting and enigmatic events. It is not at all surprising that each year more and more people become interested in agritourism. Tourists, visiting the farm, learn or at least find out how to take care of horses or ostriches, pick nonpoisonous wild mushrooms, milk the cows, harvest apples, olives or corn, make cream or wine at home. One of the fundamental advantages of agritourism is that it gives the tourists the possibility to consume food produced and/or processed on the farm or acquired from local or regional farms. Thus, agritourism gives everyone interested the opportunity to taste the local delicacies and discover the eno-gastronomic traditions of each county: from the plum jam of Topoloveni to the Moldovan pie “învîrtita” and from Grasă de Cotnari to Negru de Purcari. The rural pubs and restaurants and the farms offer tourists the chance not only to spend a wonderful day enjoying a traditional dinner, with organic food and fresh air, but also to enrich their gastronomic knowledge, making them familiar with the local culinary delights. The paper makes the differentiation, already established in the international literature, between agritourism and rural tourism. This is essential to making effective economic policies since no such policy can have the expected impact unless it takes into consideration the specificity of agritourism.

Lucrarea prezintă definiții și tipologii ale agroturismului, discutând similaritățile și deosebirile dintre acestea. Tescuitul strugurilor, mânatul oilor spre pajiști sau prepararea brânzei de casă, toate activitățile rustice tradiționale reprezintă, pentru mulți citadini, evenimente incitante și enigmatice. Nu este deloc surprinzător că în fiecare an din ce în ce mai multe persoane ajung să fie interesate de agroturism. Turiștii, vizitând ferma, învață sau măcar află cum se îngrijesc caii sau struții, cum se culeg ciupercile de pădure neotrăvitoare, cum se mulg vacile, cum se recoltează merele, măslinele sau porumbul, cum se pregătesc smântâna și vinul de casă. Unul dintre avantajele fundamentale ale agroturismului este acela de a oferi turiștilor posibilitatea consumării alimentelor produse și/sau procesate în gospodărie sau achiziționate din zonă. Astfel, agroturismul asigură tuturor celor interesați oportunitatea de a gusta delicatesele locale și de a descoperi tradițiile eno-gastronomice ale fiecărui ținut: de la magiunul de Topoloveni la învârtita moldovenească și de la Grasa de Cotnari la Negrul de Purcari. Localurile și gospodăriile din zonele rurale nu numai că oferă turiștilor șansa de a petrece o zi minunată, bucurându-se de o masă tradițională, cu produse bio, la aer curat, dar îi și ajută să-și extindă cunoștințele gastronomice, familiarizându-i cu deliciile culinare locale. Lucrarea face distincția, consacrată deja în literatura internațională, între agroturism și turism rural. Acest fapt este esențial în adoptarea politicilor economice, întrucât acestea nu pot avea impactul scontat decât dacă iau în considerare specificul agroturismului.

Cuvinte-cheie
agritourism, typology, rural tourism, Romania,

agroturism, tipologie, turism rural, România