Antimicrobial activity of rose hip and hawthorn powders on pathogenic bacteria
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
904 16
Ultima descărcare din IBN:
2023-10-11 22:22
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
582.734:615.322 (1)
Systematic botany (850)
Medicaments according to their origin (470)
SM ISO690:2012
GHENDOV-MOŞANU, Aliona, COJOCARI, Daniela, BALAN, Greta, STURZA, Rodica. Antimicrobial activity of rose hip and hawthorn powders on pathogenic bacteria. In: Journal of Engineering Sciences, 2018, vol. 25, nr. 4, pp. 100-107. ISSN 2587-3474. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.2576764
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Journal of Engineering Sciences
Volumul 25, Numărul 4 / 2018 / ISSN 2587-3474 /ISSNe 2587-3482

Antimicrobial activity of rose hip and hawthorn powders on pathogenic bacteria

Activitatea antimicrobiană a pulberilor de măceș și de păducel asupra bacteriilor patogene

DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.2576764
CZU: 582.734:615.322

Pag. 100-107

Ghendov-Moşanu Aliona1, Cojocari Daniela2, Balan Greta2, Sturza Rodica1
 
1 Technical University of Moldova,
2 ”Nicolae Testemițanu” State University of Medicine and Pharmacy
 
Disponibil în IBN: 20 martie 2019


Rezumat

In this present study, rose hip and hawthorn powders were investigated against three pathogenic bacteria strains: Staphylococcus aureus, Escherichia coli și Klebsiella pneumoniae. The chemical composition and antiradical activity of the plant extracts were investigated. The antiradical activity of the hydroalcoholic extracts of rose hip is 85.11 ± 0.02 and hawthorn - 80.27 ± 0.23% DPPH inhibited, which correlates with the high content of polyphenolic and flavonoid compounds. The content of β-carotene and lycopene in the liposoluble extracts of rose hip is 14.85 times and 28.83 times higher than in hawthorn extracts. The rose hip powders show an antimicrobial activity pronounced to Staphylococcus aureus. In the case of Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae antimicrobial activity of hips is on average 1.3 times higher than that hawthorn powders. The rose hip powders showed the best inhibitory activity against Staphylococcus aureus, Gram-positive bacteria, followed by Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae - Gram-negative bacteria. The investigated plant powders have shown promising antimicrobial potential against pathogenic microorganisms and can be used in the food industry to reduce the microbial contamination of raw materials and food.

În lucrare au fost investigate pulberile de măceș și de păducel împotriva a trei tulpini de bacterii patogene: Staphylococcus aureus, Escherichia coli și Klebsiella pneumoniae. S-a investigat compoziția chimică și activitatea antiradicală a extractelor vegetale. Activitatea antiradicală a extractelor hidroalcoolice de măceș este de 85,11 ± 0,02 și de păducel - 80,27 ± 0,23% inhibat DPPH, care se corelează cu conținutul ridicat de compuși polifenolici și flavonoizi. Conținutul de ß-caroten și licopen în extractele liposolubile de măceș este de 14,85 ori și de 28,83 ori mai mare decât în extractele de păducel. Pulberile de măceș prezintă o activitate antimicrobiană pronunțată față de Staphylococcus aureus. În cazul Escherichia coli și Klebsiella pneumoniae, activitatea antimicrobiană a măceșului este în medie de 1,3 ori mai mare decât cea a pulberilor de păducel. Pulberile de măceș au prezentat cea mai bună activitate inhibitorie împotriva bacteriilor Staphylococcus aureus, fiind Gram-pozitive, urmate de bacteriile Escherichia coli și Klebsiella pneumoniae - Gram-negative. Pulberile vegetale investigate au arătat un potențial antimicrobian promițător împotriva microorganismelor patogene și pot fi utilizate în industria alimentară pentru a reduce contaminarea microbiană a materiilor prime și a alimentelor

Cuvinte-cheie
rosehip, hawthorn, pathogenic bacteria, Chemical composition, Antimicrobial activity, food safety.,

măceș, păducel, bacterii patogene, compoziția chimică, activitatea antimicrobiană, siguranţă alimentară