Traceability of wine - a criterion of quality and food safety for the consumer
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1702 7
Ultima descărcare din IBN:
2023-10-18 21:12
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
663.2:614.31 (1)
Wine. Winemaking. Oenology (442)
Sanitary inspection and control (92)
SM ISO690:2012
COVACI, Ecaterina, CAPCANARI, Tatiana, LESANU, Alexandra. Traceability of wine - a criterion of quality and food safety for the consumer. In: Journal of Engineering Sciences, 2018, vol. 25, nr. 3, pp. 95-99. ISSN 2587-3474. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.2557335
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Journal of Engineering Sciences
Volumul 25, Numărul 3 / 2018 / ISSN 2587-3474 /ISSNe 2587-3482

Traceability of wine - a criterion of quality and food safety for the consumer

Trasabilitatea vinurilor - criteriu de calitate și siguranță alimentară pentru consumator

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.2557335
CZU: 663.2:614.31

Pag. 95-99

Covaci Ecaterina, Capcanari Tatiana, Lesanu Alexandra
 
Technical University of Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 22 februarie 2019


Rezumat

In the last decade, several factors have determined an increasing demand for wine supply chain transparency. Indeed, amalgamation, fraud, counterfeiting, use of hazardous treatment products and pollution affect the trust of consumers, who are more and more oriented to consider the so-called “credence attributes” rather than price. Thus, consumers demand detailed information on the overall process from the grape to the bottle. In this chapter, we present a system for traceability in the wine supply chain. The system is able to systematically store information about products and processes throughout the entire supply chain, from grape growers to retailers. Also, the system manages quality information, thus enabling an effective analysis of the supply chain processes. Effective wine traceability is based upon the accuracy of the information about the products contained in records held by the various supply chain partners.

În ultimul deceniu, tot mai mulți factori au determinat o cerere crescândă de transparență a lanțului de aprovizionare cu vin. Fraudarea, contrafacerea, utilizarea produselor de tratare periculoase și poluarea afectează încrederea consumatorilor, care sunt din ce în ce mai orientați să ia în considerare așa-numitele "atribute de încredere" decât prețurile. Astfel, consumatorii solicită informații detaliate despre tranzitul de la struguri la sticlă. În acest capitol, prezentăm un sistem de trasabilitate în lanțul de aprovizionare cu vin. Sistemul este capabil să stocheze în mod sistematic informații despre produse și procese pe tot parcursul lanțului de aprovizionare, de la producătorii de struguri la comercianții cu amănuntul. De asemenea, sistemul gestionează informațiile de calitate, permițând astfel o analiză eficientă a proceselor din lanțul de aprovizionare. Trasabilitatea vinului se bazează pe exactitatea informațiilor despre produsele conținute în înregistrările deținute de diferiții parteneri ai lanțului de aprovizionare.

Cuvinte-cheie
procedures, production, Rară Neagră grapes, standardization, Supply Chain Model.,

proceduri, producţie, struguri Rară Neagră, standardizare, model de lanț de aprovizionare