Tayberry - hibrid interspecific Mur X Zmeur
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
582 8
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-04 12:37
SM ISO690:2012
MÎRZA, Alexandru. Tayberry - hibrid interspecific Mur X Zmeur. In: Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători, Ed. 3, 10 martie 2014, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2014, Editia 3, p. 52. ISBN 978-9975-4257-2-8.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători
Editia 3, 2014
Conferința "Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători"
3, Chișinău, Moldova, 10 martie 2014

Tayberry - hibrid interspecific Mur X Zmeur


Pag. 52-52

Mîrza Alexandru
 
Gradina Botanică (Institut) a AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 10 februarie 2019



Teza

În ultimii ani pe piaţa Republicii Moldova a crescut cerinţa faţă de arbuştii fructiferi, unul din ei este Tayberry. Hibridul Tayberry a fost obţinut în urma încrucișării murului cu zmeurul. Acest hibrid îmbina în sine calitățile cele mai bune a ambilor “părinți”, soiul de mur “Aurora” si soiul de zmeur “Malling Sport”, şi anume calitățile gustative, rezistenţa la boli si condiţii nefavorabile. Fructele sunt mari, 4-9 gr., de culoare roşu intens, cu o aroma bine pronunţata, cu efect dietetic, bogate în vitamine si antioxidanţi. Fructele se maturizează începând cu luna iunie până la finele verii. Un arbust poate da o roadă de 6 kg de fructe şi mai mult pe an. Tayberry tradițional se înmulțește vegetativ, prin marcotaj, butășire și divizarea rădăcinii. Dar cea mai rentabilă și eficace metodă este metoda culturilor in vitro, ce dă posibilitatea obținerii materialului săditor sănătos, uniform, omogen cu planta donor. Înmulțirea plantelor de Tayberry prin metoda culturii in vitro este o metoda foarte binevenita datorita eficacităţii sale ( rapid si calitativ obţinem o cantitate mare de plante). Mediul de cultura Murashige-Skoog (MS) de bază 100% și 50% suplinit cu 30 gr/l zaharoza si 6 gr/l agar este mediu eficient pentru inițierea procesului de inoculare, dezvoltare și de rizogeneza (rădăcinuțele apar la a 14-a zi). Primele testări au arătat rolul important în procesul de microclonare și lăstărire a mediului MS 100% cu regulatorul de creştere BAP(6benzylaminopyrine) cu concentrația de 0.5mg/l. Timp de zece zile pe mediu MS50% și 100% se dezvoltă sistemul radicular. La început rădăcinile sunt firave, iar peste 3-4 zile rădăcinile încep să se ramifice. Totodată s-au testat și au fost stabilite substratele și condițiile ex vitro. Tayberry se dezvoltă bine pe diferite tipuri de sol, dar pentru obţinerea unui procent înalt de fructe este bine ca plantele să fie plantate în sol drenat şi bogat în substanţe organice, iar locul să fie bine însorit.