Influenţa nanoparticulelor TiO2 asupra multiplicării tulpinii Saccharomyces Cerevisiae CNMN-Y-20 şi potenţialului ei biosintetic
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
698 3
Ultima descărcare din IBN:
2022-11-10 12:00
SM ISO690:2012
CHISELIŢA, Natalia, USATÎI, Agafia. Influenţa nanoparticulelor TiO2 asupra multiplicării tulpinii Saccharomyces Cerevisiae CNMN-Y-20 şi potenţialului ei biosintetic. In: Biodiversitatea în contextul schimbărilor climatice, 23 noiembrie 2018, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea de Stat “Dimitrie Cantemir”, 2018, Ediția a 2-a, pp. 159-163. ISBN 978-9975-3178-9-4.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Biodiversitatea în contextul schimbărilor climatice
Ediția a 2-a, 2018
Conferința "Biodiversitatea în contextul schimbărilor climatice"
Chișinău, Moldova, 23 noiembrie 2018

Influenţa nanoparticulelor TiO2 asupra multiplicării tulpinii Saccharomyces Cerevisiae CNMN-Y-20 şi potenţialului ei biosintetic


Pag. 159-163

Chiseliţa Natalia, Usatîi Agafia
 
Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie
 
 
Disponibil în IBN: 28 ianuarie 2019


Rezumat

The paper provides information on the influence of different concentrations of 30 nm TiO2 nanoparticles on the multiplication of Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 yeast strain, cell biomass and protein, total carbohydrate, β-glucan contents. It was found that titanium dioxide nanoparticles in the studied concentrations, did not change the process of cell reproduction, biomass production, carbohydrate content at the studied yeast strain and insignificantly decreased the protein content. Enhancing of the β-glucans accumulation efficiency in the Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 yeast strain is produced on cultivation on the nutrient medium supplemented with titanium dioxide nanoparticles at concentrations of 10,0-15,0 mg/L. The identified properties of TiO2 nanoparticles highlight the perspective of their application in the yeast cultivation biotechnology and the production of polysaccharide components.

Cuvinte-cheie
nanoparticule TiO2, Saccharomyces cerevisiae, biomasă, proteine, carbohidraţi, β-glucani