Analiza consumului de produse alimentare de origine vegetală 
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
761 12
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-27 21:37
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
330.567.222 (3)
National property. National assets. Social product. Balance of the economy. Estimation of national product (217)
SM ISO690:2012
ŞCERBACOV, Elena. Analiza consumului de produse alimentare de origine vegetală . In: Analele Institutului Naţional de Cercetări Economice, 2018, nr. 1, pp. 13-17. ISSN 1857-3630.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Analele Institutului Naţional de Cercetări Economice
Numărul 1 / 2018 / ISSN 1857-3630 /ISSNe 1857-3630

Analiza consumului de produse alimentare de origine vegetală 

Analysis of the vegetal origin food consumption  

CZU: 330.567.222
JEL: L60, L66, P46.

Pag. 13-17

Şcerbacov Elena
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 10 ianuarie 2019


Rezumat

Pentru asigurarea securității alimentare este necesar de a satisface nivelul accesului fizic la alimente, dar și a celui economic. Prezenta lucrare are drept scop analiza consumului de produse alimentare de origine vegetală pe cap de locuitor, pe calorii și factori nutritivi. În procesul investigației au fost utilizate metodele analizei, sintezei și comparației, iar baza informațională au constituit-o lucrările recente din domeniu, precum și datele statistice ale BNS. Rezultatele obținute arată că atât în mediul urban, cât și în cel rural consumul de pâine și produse de panificație, ulei vegetal, zahăr și produse de cofetărie, legume și bostănoase, fructe și pomușoare s-a majorat în anul 2017 față de anii precedenți. De asemenea, a crescut și consumul de calorii de origine animalieră, de proteine și lipide în această perioadă în mediul urban și în cel rural. Această majorare se datorează creșterii efectivului de păsări, iepuri de casă și caprine în perioada analizată. Creșterea consumului de glucide pe cap de locuitor în perioada analizată s-a produs pe baza creșterii volumului producției obținute de grâu, fructe sămânțoase și sâmburoase, nucifere, pomușoare, struguri de masă, precum și a mierii de albine în cadrul întreprinderilor agricole și gospodăriilor țărănești.

In order to ensure food security it is necessary to satisfy the physical and the economic access level to food. The paper aims to analyze the consumption of food products of plant origin per capita, on calories and nutrients. The methods of analysis, synthesis and comparison were used in the investigation, and the informational basis was the recent work in the field, as well as the statistical data of the NBS. The results show that in both urban and rural areas the consumption of bread and bakery products, vegetable oil, sugar and confectionery, vegetables and melons and gourds, fruit and berries increased in 2017 compared to previous years. The consumption of animal origin calories, proteins and lipids also increased in this period in urban and rural areas. This increase is due to the rise of the live stock of poultry, rabbits and goats during the analyzed period. The increase of the carbohydrates consumption per capita was based on the rise of the production volume of wheat, seed orchards and orchards stone fruits, walnut, berry, table grapes and honey in agricultural enterprises and peasant farms.

Cuvinte-cheie
consum, produse alimentare, calorii, proteine, lipide, glucide.,

consumption, Food, calories, proteins, lipids, carbohydrates.