Rolul medicului de familie în promovarea sănătăţii la locul de muncă din întreprinderile de prelucrare a cărnii
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
758 7
Ultima descărcare din IBN:
2023-01-23 15:01
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
614.253.1:713.6:637.5 (1)
Public and professional organization of health (873)
Physical planning. Regional, town and country planning. Landscapes, parks, garden (185)
Produce of domestic (farmyard) animals and game (304)
SM ISO690:2012
PÎNZARU, Iurie. Rolul medicului de familie în promovarea sănătăţii la locul de muncă din întreprinderile de prelucrare a cărnii. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină , 2018, nr. 1-2(75-76), pp. 117-119. ISSN 1729-8687.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină
Numărul 1-2(75-76) / 2018 / ISSN 1729-8687 /ISSNe 2587-3873

Rolul medicului de familie în promovarea sănătăţii la locul de muncă din întreprinderile de prelucrare a cărnii

The role of family doctors in workplace health promotion meat of meat processing enterprises

Роль семейных врачей в обеспечении здоровья сотрудников мясоперерабатывающих предприятий на рабочем месте

CZU: 614.253.1:713.6:637.5

Pag. 117-119

Pînzaru Iurie12
 
1 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“,
2 Centrul Naţional de Sanătate Publică
 
 
Disponibil în IBN: 8 iunie 2018


Rezumat

 În articol, pentru prima dată în Republica Moldova sunt prezentate rezultatele studiului prin chestionare al cunoştinţelor medicilor de familie privind promovarea sănătăţii la locul de muncă din întreprinderile de prelucrare a cărnii, angajaţii cărora sunt deserviţi după principiul de sector de către aceşti medici. S-a constatat că 51,4% din medicii de familie chestionaţi din spaţiul urban, comparativ cu 48,6% din spaţiul rural, au cunoştinţe mai aprofundate în promovarea sănătăţii la locul de muncă, în prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile legate de locul de muncă de la întreprinderile de prelucrare a cărnii. Datele obţinute arată necesitatea elaborării şi implementării unui modul de pregătire teoretică a medicilor de familie în promovarea sănătăţii la locul de muncă.

In the article, the results of the study are presented for the first time by surveying the knowledge of family doctors about the workplace health promotion of meat processing enterprises whose employees are serviced according to the sector principle of these doctors. It was found that 51.4% of urban family doctors, compared with 48.6% of rural areas, have a deeper knowledge in the field of workplace health promotion, prevention and control of non-infectious diseases associated with working at meat processing enterprises. The data points to the need to develop and implement the theoretical training of family doctors in workplace health promotion.

В статье впервые представлены результаты исследования опроса знаний семейных врачей о пропаганде здоровья сотрудников мясоперерабатывающих предприятий на рабочем месте, которые обслуживаются по принципу сектора у этих врачей. Было обнаружено, что 51,4% опрошенных городских семейных врачей по сравнению с 48,6% в сельской местности имеют более глубокие знания в области укрепления здоровья на рабочем месте, профилактики и борьбы с неинфекционными заболеваниями, связанными с работой на мясоперерабатывающих предприятиях. Данные указывают на необходимость разработки и внедрения предмета по теоретической подготовке семейных врачей в пропаганде здоровья на рабочем месте.

Cuvinte-cheie
promovarea sănătăţii la locul de muncă, medic de familie, factori de risc profesionali, întreprinderi de prelucrare a cărnii